Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Kom och se nästan 1000 vapen! Öppet alla dagar och gratis! Så lyder maningen från nya NRA National Sporting Arms Museum.

Vapenlobbyn National Rifle Association har ett museum i sitt högkvarter utanför Washington men där fanns inte längre tillräckligt med utrymme för alla dyrgripar. Vapensamlaren John L Morris som grundat sport-, skytte- och fritidskedjan Bass Pro Shops (ja, en sevärdhet i sig) upplät då ett hörn till en filial i en av sina megabutiker i Springfield i Missouri.

En specialutställning i år är tillägnad Samuel Colt (1814-1862) som efter en trög början revolutionerade vapnens historia med sin revolver. Vid sin död var han en av de rikaste i USA, enligt Wikipedia.

Tidningen Wall Street Journals kultursida berättade om museet för ett tag sedan och skribenten Mark Yost var idel lovord. I samlingen ingår vapen som tillhört presidenterna Theodore Roosevelt och Dwight D Eisenhower – och Jesse James.PJ-BW898_colt_G_20140902165927

Colt Model 1873 – klassiska revolvern i Vilda västern.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar