Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Platsen = konstverket. Konstverket = platsen. I kinesiske konstnären Ai Weiweis fall föll det sig naturligt att välja den gamla fängelseön Alcatraz i de kalla vattnen utanför San Francisco.

Där finns 176 porträtt, hoppusslade av legobitar, av medborgarrättsaktivister och samvetsfångar i hela världen. Från Nelson Mandela och tibetanska popartisten Lolo till visselblåsaren Edward Snowden. Han kunde ha valt att ta med sitt eget ansikte men det gjorde han inte, berättade han i en emailintervju med New York Times (länk till artikeln här) där han uppgav att han befinner sig i ”mjukt fängelseförvar”, utan pass och möjlighet att resa.

Från 27 september till 26 april, detaljer här, inklusive citatet:

– The misconception of totalitarianism is that freedom can be imprisoned. This is not the case. When you constrain freedom, freedom will take flight and land on a windowsill.

Och, här, om projektets huvudman FOR-SITE Foundation som grundades 2003.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar