Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ämnet kvinnomisshandel belyses just nu – och det riktigt otäcka är hur vanligt det är.

En spelare i Baltimore Ravens, Ray Rice, avstängdes tillfälligt när videobilder dök upp där han släpar sin ledlösa flickvän ut ur en hiss. Flera månader senare visade det sig att det fanns mer bilder inifrån hissen där Rice klipper till Janay Palmer så att hon ramlar, slår huvudet i ett räcke och faller ner på golvet.

De nya bilderna hade grävts fram av kändissajten TMZ men inte av NFL-ledningen som snabbt meddelade att Ray uteslutits. Kanske för all framtid, enligt NFL-chefen Roger Goodell som ligger illa till efter de här avslöjandena.

De flesta nyhetsprogram toppar med detta och uppföljningar om kvinnomisshandel. Det råkar nämligen ha gått 20 år sedan lagen Violence Against Women Act antogs. Enligt detta djuplodande inslag i PBS Newshour tyder statistiken på att en av fyra kvinnor kommer att misshandlas någon gång i sitt liv. Eller att 1,3 miljoner kvinnor blir slagna varje år.

Kritiken mot Ray Rice är massiv. President Obama sa ”hitting a woman is not something a real man does”. Men Janay som nu är gift med Ray Rice gick i svaromål på Instagram med att ” No one knows the pain that media & unwanted [opinions] from the public has caused my family. To make us relive a moment in our lives that we regret every day is a horrible thing”.

I onsdagens USA Today skriver Nancy Armour att det här bara är ett exempel på att NFL tiger så länge det går, om misshandel, om hjärnskador, om drogmissbruk. Ligan har sålt sin själ, är slutsatsen i krönikan.

o

Valet närmar sig. På tisdagen avslutades sista primärvalsrundan. Mest rubrikknipande: republikanen Scott Brown som flyttade till New Hampshire från Massachusetts efter förlusten mot Elizabeth Warren i senatsvalet 2012. Han segrade i det republikanska primärvalet i sin nya hemstat och möter sittande Jeanne Shaheen den 4 november. Talet om en republikansk ”våg” har avtagit något, men grundtipset lyder att de får majoritet i senaten. Politiknördar kan botanisera på realclearpolitics speciella valsida.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar