Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

ST. LOUIS Är utsänd för att bevaka upprorsstämningarna i Ferguson i Missouri. Plockar, som alltid, åt mig turistbroschyrerna på flygplatsen.

Who knew? tänker jag spontant när jag bläddrar i officiella guiden för 2014 med upplysningen att St. Louis firar 250-årsjubileum. Bland årtalen som noteras: 1764 – Pierre LaClede och hans styvson grundlade en bosättning vid floden; 1804 – upptäcktsresandena Lewis och Clark gav sig iväg härifrån; 1847 – slaven Dred Scott gick till domstol för att bli fri (det blev han inte i ett av HD:s skamligaste utslag); 1894 – största stationen i landet invigdes; 1927 – Charles Lindbergh flög Spirit of St. Louis över Atlanten; 1955 – stadens son Chuck Berry spelade in sin första hit Maybellene; 1965 – bågen som är stadens kännemärke stod klar.

Hittar inte Ferguson någonstans. Där finns ett nytt turistmål, numera på åtskilliga selfies, nämligen den plats i förorten Ferguson där den 18-årige Michael Brown dödades den 9 augusti.

o

Ganska fullbokat på motellen i närheten. Rutan nedan i serien Utsikt från korrespondentens motellrum torde vara tydlig illustration. Och sevärdheterna i St. Louis får vänta till en annan gång.

photo 4

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar