Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Tisdag är primärvalsdag men få var förberedda på kvällens skräll:

Den republikanske majoritetsledaren i representanthuset, Eric Cantor, besegrades med god marginal i sitt distrikt i Virginia av en så gott som okänd Tea party-utmanare.

I primärvalen hittills har det s k etablissemanget slagit tillbaka mot Tea party-kandidater efter ett par pinsamma nederlag 2012.

Men väljarna i valkretsen i Richmond-trakten föredrog ekonomiprofessorn David Brat (rubriken på Politicos porträtt löd: Who is Dave Brat?)

Skälet till att Cantor – som väntades bli talman ifall den sittande John Boehner avgår – förlorade var i första hand att primärvalsväljarna ansåg att hans villighet att diskutera någon typ av visum för ungdomar som anlänt till USA som minderåriga är oacceptabel.

– Amnesti, amnesti, amnesti, summerade tv-bolaget NBC:s analytiker Chuck Todd som dock menade att Brat i första hand gick till val på invandringsfrågan och inte nödvändigtvis enbart var en Tea party-kandidat.

Cantors stol betraktades som ”säker” och han har ansetts vara tillräckligt konservativ för dagens republikanska parti men å andra sidan ibland positionerat sig i mitten av partiblocket. Detta betyder att det kommer att bli ännu svårare för president Barack Obama att få igenom sin politik i kongressen.

Statsvetaren Larry Sabato kommenterade att det råder inbördeskrig i det republikanska partiet. Brat får möta en professorskollega vid Randolph-Macon College, demokraten Jack Trammell, i valet i november

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.