Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON – En mamma i taget.

Så förklarar New Yorks nyligen avgångne borgmästare Mike Bloomberg sin nya kampanj mot vapenindustrin och vapenlobbyn NRA.

Mike Bloomberg tillhör USA:s allra rikaste och avsätter nu 50 miljoner dollar till Everytown for Gun Safety, tillsammans med gruppen Moms Demand Action for Gun Safety in America och gruppen Mayors Against Illegal Guns han var med om att grunda. Mer än 2 miljoner barn bor i hem med vapen som inte förvaras på rätt sätt, heter det i en stark video om vådaskott på sajten.

Han berättade om det hela i NBC:s frukostprogram tillsammans med Shannon Watts i Moms Demand Action. Hela samtalet finns på hans hemsida mikebloomberg.com. Och han twittrade samtidigt: Vapen dödar 86 amerikaner varje dag, och drabbar alla samhällen, både storstäder & småstäder.

Bloomberg förespråkade skärpningar i vapenlagstiftningen redan som borgmästare och hävdar att han rönt framgångar – och att enkla åtgärder, som en massiv folkmajoritet stöder, har antagits i flera delstater. Det gäller sådant som bakgrundskontroll av köpare på vapenmässor och större vaksamhet rörande människor som lider av psykiska problem.

Enligt uppgifter i New York Times, som var först med nyheten, uppgår NRA:s årliga pr-budget till 20 miljoner dollar. Bloomberg som skänkt pengar till politiker som verkar för hårdare vapenlagar länge siktar t o m på stater som Texas i motkampanjen mot NRA.

President Barack Obama ställde sig bakom ett omfattande paket med nya lagar efter Sandy Hook-massakern i december 2012 men det föll i kongressen. 26 dödades den dagen, CNN-bakgrund här.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar