Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ger man sig in i politiken får man ju tåla en del – och Kathleen Sebelius fick just genomlida en av de mer personligen smärtsamma upplevelserna. Nämligen att stå bredvid presidenten och se glad ut när han tillkännager vem som blir efterträdare.

Frågan alla ställer: avgår hon frivilligt eller blev hon avskedad? Svaret tycks vara båda delarna.

Republikaner har krävt hennes huvud på ett fat ända sedan oktober och haveriet med sajten healthcare.gov. På sistone har ju nyheterna varit gladare men klart är att Sebelius och Barack Obama själv inte hade full kontroll över planeringen trots att de tog flera år på sig. Officiellt lyder förklaringen att hon jobbade  med själva innehållet i försäkringarna som skulle erbjudas.

Obama har utsett budgetchefen Sylvia Mathews Burwell till ny sjukvårdsminister. Grundtipset lyder att senaten godkänner henne.

o

Mer politiknytt:

– Obama är åter i Vita huset efter en resa till Texas. Han höll tal under högtidlighållandet av medborgarrättslagens 50-årsdag på Johnson-biblioteket (se förra blogginlägget). Han konstaterade ”I have lived out the promise of LBJ’s efforts”. Hela talet här. Sajten The Root toppar just nu med två inlägg: ett av Keli Goff där hon tycker att Obama borde anstränga sig för att bli mer lik LBJ och lära sig hans ”treatment” för att driva igenom reformer; och ett av David Swerdlick där han hävdar att Obamas framgångar faktiskt står sig väl i jämförelse med LBJ:s.

– Scott Brown, som blev av med sin senatsplats i Massachusetts i tvekampen mot demokraten Elizabeth Warren, har numera New Hampshire-plåtar på sin berömda truck och hoppas vinna i den staten i höst.

– Varningar i Washington om att Stephen Colbert, som tar över efter David Letterman, kan visa sig bli mycket tuffare mot politikerna i stan. Han grundade ju dessutom en egen super-pac när han låtsades ställa upp i val i South Carolina och för några år sedan roade han sig med att söka upp kongressledamöterna på deras kontor.

 

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.

Fler bloggar