Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Rökarna och snusarna kläms åt ännu hårdare. Den stora drugstorekedjan CVS meddelar att man slutar sälja tobaksprodukter.

Istället ska en kampanj mot rökning inledas.

President Barack Obama var tidigt ute med gratulationer till CVS-ledningen:

– Beslutet kommer att hjälpa min regerings ansträngningar att minska antalet tobaksrelaterade dödsfall, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, utöver att vårdkostnaderna krymper.

Beslutet träder i kraft den 1 oktober i 7500 butiker (mer info på CVS-sajten).

new-header

Totalt för koncernen CVS Caremark handlar det om att avstå försäljning motsvarande 2 miljarder dollar per år enligt denna CNBC-artikel. I likhet med andra drugstorekedjor har CVS, som är näst störst, satsat mer och mer på att driva små vårdkliniker i lokalerna. Representanter för koncernledningen underströk att det blivit mer och mer ohållbart att erbjuda läkemedel och sjukvård samtidigt som man säljer farliga produkter. Den största drugstorekedjan Walgreen’s har tidigare utsatts för påtryckningar i frågan.

I slutet av förra året antogs en ny lag i New York om att ingen under 21 år ska få köpa cigaretter och att priset på ett paket ska höjas till minst 10 dollar (drygt 65 kr).

Här ett tidigare blogginlägg om rökning, inklusive att det gått 50 år sedan den första larmrapporten kom.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.