Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Budet om att Philip Seymour Hoffman troligen avled av en överdos heroin har lett till att en oroande ökning av detta missbruk i USA uppmärksammats.

Talesmän för myndigheter talar om ”epidemi” och ”en comeback för heroin” efter ett tiotal år med stigande missbruk av receptbelagda läkemedel.

– Förr betraktade vi heroin som en innerstadsdrog, men inte längre, nu förekommer det i hela landet i alla befolkningsgrupper och i alla åldrar, säger Gil Kerlikowske, chef för Vita husets ONDCP, i denna artikel i USA Today.

Heroin är tydligen ganska billigt och betydligt billigare än de läkemedel (OxyContin) som det fått ersätta men som det blivit allt svårare att få recept till. En rejäl ökning i mängden beslag vid gränsen till Mexiko redovisas, vidare rapporter om att heroin är lätt åtkomligt, inte bara i New York utan i exempelvis Vermont. I denna CNN-rapport beskrivs ”How heroin kills you” med statistik om att 4,2 miljoner amerikaner 2011 hade prövat heroin minst en gång – 23 procent kommer att bli beroende och en del av dem att dö.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.