Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Barack Obama borde ha tagit med sig några av de konservativa landsmän som stämplar Sverige som socialistiskt på sin resa. Då skulle de ha fått skåda ett land som skiljer sig dramatiskt från det gamla socialistiska Sverige, konstaterade CNN:s Fareed Zakaria i sin show GPS på söndagen – länk här, ja, ett dygn senare, men tyckte det var intressant att han spann vidare på en tråd vi haft i SvD och som även togs upp på presskonferensen i Rosenbad.

– Ni vet ju hur mycket konservativa hatar arvsskatter – eller ”dödsskatter” som de säger. Gissa vilket land som saknar arvsskatt? Sverige, sa Zakaria.

Faktum är fortsatte han, mot en bakgrund av fina Stockholmsvyer, att Sverige har mer av ”fri marknad, färre regleringar” än USA i många avseenden. Skatterna är förvisso höga  men går till sådant som sjukvård och pensioner som administreras mycket effektivare än av motsvarande system i USA. Det också en vanföreställning att den svenska välfärden leder till stora underskott. Tvärtom. USA:s budgetunderskott uppgår till 5,7 procent av BNP. Sveriges till 0,5 procent. Och medan den amerikanska staten trädde in och räddade Chrysler och General Motors undan bankrutt gjorde Sverige motsatsen – lät Saab gå i konkurs och Volvo säljas till Kina.

Zakaria nämner statsminister Fredrik Reinfeldt och hans politik, samt nämner att Norge verkar vara på väg att välja en konservativ regering som gick till val på att sänka skatterna.

– Det är dags att ge ”Swedenization” en ny innebörd, en förebild i smart ekonomisk politik istället för ett skällsord, avslutade Fareed Zakaria.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.