Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON President Barack Obama ansätts mer och mer, med kompromisslösa åsikter på båda sidor av de just nu mest brännande Mellanösternproblemen – Syrien och Egypten.

En sak måste fastslås. Få väljare ropar på militära insatser i regionen. Minnena av Irak är för färska och än så länge finns trupper kvar i Afghanistan.

Så, här kommer ett lästips: en analys i helgupplagan av Wall Street Journal, signerad Walter Russell Mead, välkänd utrikespolitisk expert som nu är knuten till Bard College (och för säkerhets skull berättar han att han röstade på Obama 2008).

Mead inleder artikeln under rubriken ”The Failed Grand Strategy in the Middle East” med att Obama hade en väl genomtänkt strategi som nu grusats. Han fastslår att Obamaadministrationen gjorde fem missbedömningar:

– överdrev den politiska mognaden och kapaciteten hos de moderata muslimska grupper man stödde.

– feltolkade situationen i Egypten (militären styr, Muslimska brödraskapet osedvanligt illa förberedda).

– förstod inte hur strategin skulle påverka USA:s främsta allierade, Israel och Saudiarabien.

– insåg inte att nya terroristgrupper skulle bildas när al-Qaida försvagades.

– underskattade hur allvarligt det skulle bli att i-n-t-e ingripa i Syrien.

Mead hoppas att tiden ska räcka till för Obama (en ”begåvad ledarfigur”) och drar den realpolitiska (eller, cyniska?) slutsatsen att Israel och Saudiarabien är USA:s trognaste allierade och att det allra viktigaste nu är att återställa de relationerna. Beträffande terrorismen är Mead pessimistisk, det räcker inte att utrota fattigdom eller störta diktatorer – ”en otäck kamp väntar. Istället för att minimera terrorhotet i hopp om att lugna opinionen bör presidenten förbereda den allmänna opinionen på en lång strid”.

Obama förklarade sin hållning i en intervju med CNN i fredags och framhöll att det är farligt att ge sig in i ”grejer”, ”stuff” med fortsättningen ”…that does not turn out well, gets us mired in very difficult situations, can result in us being drawn into very expensive, difficult, costly interventions that actually breed more resentment in the region.”

Utskrift av hela intervjun.

Det var möte i Vita huset om läget i Syrien på lördagen. Man får anta att frasen ”alla alternativ ligger på bordet” gäller – men det bör tillsvidare tolkas bokstavligt.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.