Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det har ju varit mycket rubriker kring Yahoochefen Marissa Mayers order om att kalla tillbaka personalen till kontoret.

Men parallellt i USA pågår en bitvis hätsk debatt kring ännu mäktigare Facebookdirektören Sheryl Sandbergs nya bok, Lean In. I en längre artikel om Sandberg i senaste Time menar Stephanie Coontz att det är ett slags uppföljare till Betty Friedans Den feminina mystiken.

Många medsystrar sågar boken, underförstått för att Sandberg är rik, välutbildad och har möjlighet att köpa all tänkbar markservice – och inte lyfter fram ensamstående lågbetalda kvinnors problem. Men Sandberg, som parallellt sjösätter sajten leanin.org, tar upp det hon kallar för den ”osynliga barriären i kvinnors hjärnor”.

– Jämfört med våra manliga kolleger är det få av oss som strävar efter chefspositioner, skriver hon som i boken ger råd om vad kvinnor bör göra för att få högre lön etc.

Läs artikeln i Time, med för och emot, här.

o

Apropå förra blogginlägget, Rand Paul avslutade sin filibuster efter midnatt amerikansk tid – och man kan nog säga att han nådde ut med budskapet men att John Brennan lär bli godkänd i alla fall. Dagens New York Times innehåller väl så allvarliga uppgifter om en tortyrutedning om CIA:s brutala förhörsmetoder.

o

Barack Obama gör nu vad kritiker efterlyst länge – sträcker ut handen till kongressen. På onsdagskvällen åt han middag på restaurang med en stor grupp senatorer, idag har han bjudit republikanske budgethöken Paul Ryan på lunch och i nästa vecka ska det bli fler möten. Men ingen lösning på den s k sequestern.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.