Annons
X
Annons
X

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Nu har Mitt Romney  tagit bladet från munnen. En vecka efter valförlusten höll han ett konferenssamtal med sina uppbackare.

Hans uttalanden om att Barack Obama delat ut ”gåvor” – fast mer i betydelsen ”mutor” – för att vinna spred sig snabbt:

– Obama-kampanjen tog till gamla handboken om att ge en massa saker till grupper som de hoppades skulle rösta på dem och vara angelägna nog att gå till valurnorna, särskilt afroamerikaner, latinos, unga.

Om i synnerhet afroamerikaner fortsatte Romney att ”gratis sjukvård” är tilltalande för någon som tjänar 30-35000 dollar per år.

– Jag är väldigt ledsen att vi inte vann. Jag vet att ni förväntade er att vinna. Vi förväntade oss att vinna, sa han också enligt referatet i Los Angeles Times.

Romney småskrattade lite efter konstaterandet att han inte kommer att ha något inflytande över det republikanska partiets framtid. Nej, det lär han inte få, istället är det en ny generation som träder fram, bland dem Louisiana-guvernören Bobby Jindal som vid en konferens med de republikanska guvernörnas sammanslutning sa att han definitivt avvisar talet om ”gåvor”. Mer om vad som sades här, i en AP-genomgång.

En annan republikan som i alla fall inte offentligt ägnar sig åt något klädsamt det-kanske-var-mitt-fel-också-resonemang är Karl Rove, läs hans krönika i torsdagens Wall Street Journal. De rika donatorerna gråter inte över de många miljoner de lät honom hantera, utan tänker långsiktigt, menar han.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.