Annons
X
Annons
X

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON När tuppen gal på morgonen den 7 november heter presidenten Mitt Romney. Detta enligt Karl Rove i veckans krönika i Wall Street Journal.

Skälen: Romney ledde i fler mätningar senaste veckan, Barack Obama når aldrig över 47,2 procent (Roves chef George W Bush hade 49 procent vid samma tidpunkt 2004) och fler republikaner än demokrater väntas rösta.

Mot detta talar, fortfarande, delstatsmätningar i swing-stater där Obama leder och brandväggen: Iowa, Wisconsin och Ohio.

Obama kommer att dunsa ner i åtta av de nio vågmästarstaterna fram till valet, Romney återupptog kampanjandet på onsdagen i Florida och fortsätter idag i Virginia.

Fyra dagar kvar.

En annan fråga är Sandy-effekten och huruvida Obama lyckats bevisa att den federala staten har en viktig roll i katastroflägen (Romney vidhåller att ansvaret bör läggas på delstaterna). Den republikanske New Jersey-guvernören Chris Christie som tillhört Obamas allra, allra vassaste kritiker kan nu inte komma på mer gott att säga om Obamas insatser, gör en sökning på ”christie obama endorsement” får ni se själva. På onsdagen utgjorde de rena Bröderna Brothers när de inspekterade den fruktansvärda förödelsen längs kusten.

Christie sa att han inte var redo för vicepresidentposten i år men han siktar nog högre och om Romney får två perioder måste han ju vänta till 2020. Det spekuleras förstås för fullt i en Hillary Clinton-kandidatur, så vem vet, om Obama vinner på tisdag kan pundits börja gnugga händerna inför racet 2016.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.