Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

För högt spel i Readsoft. Bäst före datumet på budstriden om Readsoft har passerat. Risken finns att dragkampen om skånebolaget inte slutar med högsta budet, utan att affären istället havererar.

Det är lätt att bli fartblind. Med två heta budgivare och med sex bud i ryggen kan det kännas helt osannolikt att Readsofts aktieägare i slutändan skulle kamma hem noll. Men mer oväntade saker har inträffat och sker hela tiden. De faktorer som kan påverka Readsofts friare är oändligt många, bara fantasin sätter gränser. Det är därför ganska ointressant att sitta och lista allt från bankproblem till krig med Ryssland (de senare lär dock inte bara drabba Readsoftsaktieägare) som orsaker till varför två superintresserade köpare plötsligt skulle överge en affär, – samtidigt.

Unknown-17

Lexmarks senaste erbjudande ligger 211 procent högre än Readsofts kurs innan budstriden. Frågan är om styrelsen med ordförande styrelseveteranen Göran Larsson i spetsen kan få ut så mycket högre pris. Det är möjligt att Larsson vet mer än någon annan om situationen och att han därför tycker det är värt risken att hålla alla dörrar öppna för att få in absolut sista öret per aktie. Men för att dragkampen om Readsoft ska fortsätta krävs ett motbud från Hyland på 55,5 kronor och plus lite drygt 7 procent. Det motsvarar, avrundat till närmaste femtioöring, 59,50 kronor.

Hyland har dock inte hängt på låset i den här processen, drygt en månad har Hyland ibland avvaktat med sina svar. Det skulle betyda att aktieägarna kan tvingas vänta till början på september innan besked. Det är klart en strategi för att pröva uthålligheten hos motståndaren Lexmark, men skapar också en viss onödig osäkerhet hos Readsofts aktieägare.

Göran Larssons huvuduppgift som styrelsens ordförande, och inte bara med aktieägarnas utan även bolagets bästa för sina ögon, borde nu vara att pressa fram ett snabbare svar av Hyland. För att sedan omgående avsluta en, i alla fall just nu, till synes fantastisk affär. Lexmarks svar lär med en blick i backspegeln vara snabbt och i bästa fall toppa Hylands med max 50 öre.

Unknown-18

Visst är 7-8 procent till också pengar. Men frågan är om den, högst osäkra vinsten förövrigt, avspeglar risken i en mer utdragen budstrid. För aktieägare som inte delar Larssons syn utan vill vill ta saken i egna händer kan det vara en god idé att istället för att vänta ut en ny budrunda sälja sina aktier över börsen.

 

 

 

Budstriden om Readsoft pågått sedan maj

6 maj: Amerikanska Lexmark bjuder 40,05 kronor per aktie i Readsoft, det vill säga 1,2 miljarder kronor för hela bolaget. De två största ägarna, bolagets grundare, åtar sig att acceptera budet, som styrelsen enhälligt rekommenderar.

18 juni: Amerikanska Hyland bjuder, via sitt brittiska dotterbolag, 42,86 kronor per aktie.

19 juni: Lexmark kontrar och erbjuder 43 kronor per aktie. Styrelsen rekommenderar fortsatt budet.

7 juli: Hyland UK meddelar att de nu kontrollerar drygt 10,9  procent av aktierna i bolaget och höjer sitt bud till 45 kronor per aktie.

14 juli: Lexmark återkallar sitt bud och lägger ett nytt på 50 kronor per aktie.

4 augusti: Hyland höjer sitt bud till 55 kronor per aktie, nästan 1,7 miljarder kronor för hela bolaget.

5 augusti: Lexmark höjer sitt bud till 55,50 kronor, dvs 211 % jämfört med den genomsnittliga kursen vid det första budet. Bolagets grundare åtar sig fortfarande att acceptera budet och styrelsen rekommenderar enhälligt budet enligt överenskommelsen om 7 procentsregeln. (Dvs styrelse och ägare kan enbart överväga konkurrerande bud om de överstiger Lexmarks bud med 7 minst procent)

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: