Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Finansmannen Mats Qviberg som hotas av en saftig stämning efter bankkraschen i HQ, har bytt ut sin advokat från DLA Nordic. Ett missnöje med hur ombudet skött skadeståndsprocessen ska ligga bakom beslutet enligt uppgifter till SvD Näringsliv.

Unknown-13

Det rättsliga efterspelet efter haveriet i HQ bank för fyra år sedan fortsätter. Qviberg stämdes i en civilrättslig process som drivs av storägaren Sten Mörtstedt via HQ. Målet har ännu inte riktigt kommit igång men parterna har redan träffats i domstol. Trots att processerna pågått under flera år och turerna  är invecklade så byter nu Qviberg  ut sina juridiska ombud. Det framgår av en skrivelse, daterad 7 maj från hans jurister Gunnar Johansson och Emma Norburg vid DLA Nordic, till Stockholms tingsrätt. Där framgår det också att deras uppdrag för Mats Qviberg upphört.

bild-65

SvD Näringsliv har sökt Mats Qviberg utan resultat. Men enligt uppgift så har Qviberg varit mycket missnöjd med DLA duons insatser. I slutet på förra året vann HQ, vars aktieägare stämt sin forne ordförande på stora belopp, en viktig delseger mot Qviberg i tingsrätten.

Två nya ombud med mycket erfarenhet av finansiella mål ska istället ha kallats in för att bistå Qviberg. Men namnen har inte bekräftats av Mats Qviberg till SvD Näringsliv. HQ har som bekant sökt skadestånd av bland annat den tidigare styrelsen med dåvarande ordförande Mats Qviberg i spetsen. Men även HQ:s tidigare revisor Johan Dyrefors och KPMG är föremål för stämningen. Det kan bli vansinnigt dyrt för KPMG. Totala beloppet som HQ kräver av revisorn och fd styrelsen är 3 miljarder kronor. Men med tanke på att processerna kanske blir klara först 2018 så skulle, om HQ vinner, slutnotan med ränta landa på drygt 5 miljarder kronor.

 

Det var i vintras som Stockholms tingsrätt gav HQ rätt att driva skadeståndsprocessen mot KPMG och övriga inblandade i HQ-bankhaveriet. Frågan gällde att KPMG och Mats Qviberg anser att det inte är HQ som har skadeståndsrätten. Men Stockholms tingsrätt gav HQ rätt och därmed kan bolaget fortsätta att driva skadeståndsprocessen vidare. Det pågår även en utredning om eventuella brott i samband med bankkraschen. Inom ett par veckor väntas åklagaren väcka åtal mot sex personer däribland förre HQ ordförande Mats Qviberg. I den processen har Qviberg ett annat ombud, Hans Strandberg.

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: