Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Cristina Stenbeck greppar klubban i teleoperatören Millicom. Förväntningarna ökar nu på strukturförändringar och att operatören ska få ny skjuts på börsen.

Millicoms rapport tidigare i veckan var ljummen och ovanligt tam. Försäljning och lönsamhet var något sämre än väntat, men avvikelsen var inte uppseendeväckande. Samtidigt upprepar Millicom tidigare lämnade prognoser för helåret. Att Cristina Stenbeck tar över som ordförande kan tolkas som att bolaget nu knyts ännu närmare till det nya Kinnevik.

Med fokus på tillväxtmarknader med varumärket Tigo har operatören vuxit kraftigt de senaste åren. Men förväntningarna på Millicom har trappats ned i takt med ökad priskonkurrens. Det finns en vilja att Millicom vidga sin verksamhet till mer online-handel, för att på ett annat sätt ta del av den höga förväntade tillväxten i både Latinamerika och Afrika. Genom samarbetet med Rocket Internet ska Millicom att utveckla online-tjänster inom e-handel och betalningar.

Gränserna mellan Kinneviksbolagen inom ren online och Millicom suddas därmed ut. Det kan gå betydligt fortare med Stenbeck som ordförande. Det kan bädda för strukturförändringar inom gruppen på sikt samtidigt som Kinnevik behåller en närvaro i tillväxtländer. Det borde intressera aktiemarknaden som gillar uppdelningar av snåriga verksamheter och nya marknader.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: