Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Intresset för att köpa obligationer är fortsatt superstarkt. Krisstämplade Portugal lånar nu på före-kris-nivåer men börsen går sidledes. Frågan är om obligationsköparen eller den som satsar på aktier ligger bäst till i år?

Det var många som räknade med fortsatt aktiespurt under 2014. Visst är Stockholmsbörsen fortfarande på plus trots Krimkris och halvtrist vinstfacit från många börsjättar. Men en förbättrad europeisk konjunktur som Sverige och svenska företag borde gynnas av ger inget fast avtryck på kurserna, än. Samtidigt är obligationsmarknaden fortsatt het.

Börshumöret är lika ombytligt som en tonåring med sömnbrist. Stunder av glädjeutbrott byts mot djupaste melankoli. Överlag är det en starkare ekonomi på gång i vårt närområde, men det är inget som marknaden vågar ta på fullt allvar just nu. Konjunktursignalerna från Europa är starka och inköpscheferna ligger långt ifrån krisnivåerna mätt som europeiskt index. Faktum är att senast de här starka siffrorna uppmättes var 2011.

Men när det gäller statsobligationer spelar investerarna betydligt högre. Riskaptiten är forsatt hög, tidigare i veckan var det Portugals tur att låna pengar på internationella obligationsmarknaden. Det var det första försöket på tre år och Portugals skulder väckte stort intresse bland hugade långivare. Strax under 3,6 procent fick Portugal låna till. Det är ett tydligt tecken på en het obligationsmarknad.

Det ena tillgångslaget behöver inte utesluta det andra just nu. Men det fortsatta superintresset för obligationer kräver ett vakande öga eftersom riskerna ökar då investerare plockar på sig mer risk och tar lägre betalt för det.  Med ett allmännt mycket lågt ränteläge och en starkare ekonomi ligger det i korten ett räntetryck uppåt. Det kan däremot dröja. I Sverige väntas Riksbanken till exempel sänka räntan från 0,75 vid nästa möte.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: