Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Storstädning väntar när Kinneviks nye vd Lorenzo Grabau antar utmaningen att återställa förtroendet för bolaget. Pyspunkan i Zalando är dock svårfixad.

Någon form av successionsordning eller reservplan har Kinnevik haft. Det är nämligen på rekordkort tid som ordförande Cristina Stenbeck kan presentera Mia Brunell Livfors efterträdare.

 
Italienaren och investmentbankiren Lorenzo Grabau är redan en nyckelperson i Stenbeckssfären. För närvarande är han styrelseledamot i Kinnevik samt i flera av gruppens bolag, däribland Millicom, Zalando, MTG och CTC.
Att gå från styrelseuppdrag till en superoperativ roll är ovanligt, men Grabau spås klara det galant.

lorenzograbau

Lorenzo Grabau, ny vd för Kinnevik

I ljuset av att Mia Brunell oväntat kastade in handduken i januari och Grabaus snabba tillträdande finns det mycket att spekulera om. Frågan är om Grabau inte redan verkat mer operativt än vad som framkommit.

 
Fjolåret var ett händelserikt år för Kinnevik. Framförallt var det den stora omvärderingen av Kinneviks onlinesatsningar med Zalando som hamnade i rampljuset. Det var inte Mia Brunell Livfors som sålde in ’det nya Kinnevik’ till utländska fonder som satte fart på kursrusningen, utan Grabau uppger källor till SvD Näringsliv.

 
I höstas kom också beskedet att Kinnevik säljer Korsnäs, för många svenska aktieägare slog beskedet ned som en bomb. Förpackningstillverkaren har många gånger räddat Kinneviks ekonomi och varit en trogen kassako till vågade satsningar. Korsnäs stora utdelningar har varit en förutsättning för att starta Tele2, Millicom och göra satsningarna på online.

 
Försäljningen av Korsnäs är som att klippa navelsträngen och är vattendelaren mellan det gamla och nya Kinnevik. Omstruktureringen genomfördes i Mia Brunells namn men profilen på affären är i högsta grad Grabaus.

 
Det är till och med möjligt att Grabaus ökade inflytande kan ha påverkat Brunells hastiga avgång. Men det är historia, frågan är vad Grabau har i kikaren nu. Gissningsvis är det pengar och förtroendet för Kinnevik som sätter agendan.

Pengar
Det hetaste tipset är att det blir en fortsatt omstrukturering i Stenbeckssfären. Pengarna från försäljningen av Korsnäs räcker inte långt om Kinnevik ska fortsatta på den inslagna e-handelsvägen. Det senaste året har ryktena om Tele2 tagit fart.
Både den holländska och norska verksamheten har pekats ut som säljbara. Men även hela bolaget uppges ligga på Kinneviks säljlista. Hetaste spekulanten är 3:s ägare Hutchison.

Förtroende
Grabau måste återställa förtroendet för onlinesatsningarna, Zalando har tidigare lyft Kinnevikaktien men sänker nu istället sin ägare. Allt ljus riktas mot Zalando, bolagets tunga investeringar i marknadsföring och en sjunkande tillväxt är en livsfarlig cocktail, varnade investmentbanken UBS för i januari.
Slutsatsen är att trots det branta kursfallet i Kinnevik från 310 kronor vid årsskiftet till knappt 230 kronor är nedsidan fortsatt hög. Kinneviks bokförda värden motsvarar knappt 190 kronor per aktie.
Då ska man även vara medveten om att bolaget gjorde kraftiga uppskrivningar under 2013 av bland annat Zalandoinnehavet.

 
Sammantaget innebär vd-bytet att ytterligare en länk till Sverige kapas. Stenbeck försäkrade för SvD Näringsliv att huvudkontoret ska ligga kvar på Skeppsbron i Gamla Stan, men i praktiken lär nu besluten fattas i London. Det bäddar för att fler band till Sverige klipps. Det behöver inte vara dåligt för Kinnevik utan kan underlätta en ordentlig och osentimental översyn av Stenbeckssfären.
Risken är dock att en långsiktig profil ersätts av en betydligt kortsiktigare, som kan visa sig vara mycket sårbar i tider av kris.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: