Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Telias aktieägare ändrar inte styrelsesammansättningen för 2014. Per-Arne Sandström och Olli-Pekka Kallasvuo får fortsatt förtroende men hur länge då? Risken finns att förtroendet för styrelsen raseras med Kazakstanaffärerna och blir en ny plump i statens ägarprotokoll.

Visar sig misstankarna om att Telias Kazakstanaffärer i januari 2013 vara likartade de tidigare hårt kritiserade affärerna i Uzbekistan riktiga, kommer deras styrelseplatser bli svåra att försvara. De är de enda två ledamöterna som fortfarande sitter kvar i Telias styrelse från den tidpunkten.

Valberedningens förslag med svenska staten i spetsen har klubbats och det kan visa sig vara ett misstag.

När ny förre Telia vd:n Lars Nybergs arbete för januari 2013 ifrågasätts och inte får ansvarsfrihet är det tveksamt om styrelseledamöter som satt i Telia vid den tidpunkten är de lämpligaste kansidaterna att välja om.

Valberedningen som består av följande personer: Magnus Skåninger, ordförande (svenska staten), Kari Järvinen (Solidium Oy), Jan Andersson (Swedbank Robur Fonder), Per Frennberg (Alecta) och Marie Ehrling (styrelsens ordförande) måste sannolikt skaffa sig en reservplan omgående för om Kazakstanaffärerna visar sig bli lika omtattande som korruptionsskandalen i Uzbekistan blir inte den omvalda styrelsen långlivad.

Det var länge sedan som en styrelse i Telia förblivit intakt i hela 12 månader. Om den styrelse som planerat väljs idag kommer klara sig till nästa stämma, beror helt på om oron för Kazakstan visar sig vara befogad eller inte.

Saxat från dagordningen på Stämman:

Punkt 12 – Val av styrelseledamöter: Omval av Marie Ehrling, Mats Jansson,
Olli-Pekka Kallasvuo, Mikko Kosonen, Nina Linander, Martin Lorentzon, Per-Arne Sandström och Kersti Strandqvist. 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: