Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Volkswagens bud på Scania möter nu ett mer organiserat motstånd. Institutionerna som tycker att budet är för lågt har anlitat Handelsbanken som rådgivare för att få till en budhöjning, enligt uppgifter till SvD Näringsliv. Flera pensionsbolag väntas inom kort följa upp AMF Pensions officiella nej till budet på Scania.

Fjärde AP Fonden och Skandia som redan innan uttalat sig negativa till budet ska enligt uppgifter följa upp AMF:s manöver med ett tydligt nej i veckan. De tre pensionsfonderna utgör kärnan av större ägare som vill se ett högre bud än de 200 erbjudna kronorna för en Scania-aktie. Budmotståndarna har till och med anlitat en egen finansiell rådgivare, Handelsbanken, för att lägga upp strategin. Framförallt vill Scanias vänner se en budhöjning och att Scanias aktieägare kompenseras fullt ut för de synergier VW räknat med.

Unknown-4

De organiserade budmotståndarna har långt ifrån de 10 procent som behövs för att blockera budet. Det är först om också Swedbanks fondbolag Robur och pensionsjätten Alecta officiellt ansluter sig till ett nej som gruppen av svenska institutioner kan bjuda på ett riktigt motstånd. De är dock osäkert hur de två förvaltarna ställer sig. I synnerhet Alecta med 2 procent av aktierna spelar en nyckelroll.

Unknown-5

Men tidigare nej från Alecta till andra företagsaffärer som inneburit att Alecta blockerat bud har blivit dyrköpta. Risken finns att Alecta blivit för brända av erfarenheten att inte acceptera bud att bolaget sviker Scanias vänner. Men får budmotståndaran ihop 6-7 procent av aktierna kan det räcka. En del fondbolag kan få svårt att lämna in sina aktier då den oberoende budkommittén kommit fram till att 200 kronor är för lågt. Samtidigt är det sällan samtliga aktier lämnas in utan ett par procent brukar behöva tvångsinlösas.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: