Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

På mindre än en vecka ser två av börsens stora verkstadsbolag ut att ha gjort grova övertramp mot börsreglerna. I Synnerhet SKF:s Tom Johnstones prognossänkning som levererades i ett slutet sällskap ter sig regelvidrigt. Nu hotar sannolikt böter på upp mot 3 miljoner kronor.

Tiga är guld och tala är silver brukar det som bekant heta. Men det gamla ordspråket var inget verkstadsgruppen Atlas Copco och kullagertillverkaren SKF reflekterade över när bolagen masserade utvalda analytiker med kursdrivande information. Den selektiva informationsgivningen strider mot en av de grundläggande noteringskraven. För att en marknads ska fungera så bra som möjligt är ett minimikrav att alla ska kunna handla på samma information. Ingen aktör ska kunna utnyttja ett informationsövertag i aktiehandeln.

Rättvis informationsgivning verkar dock SKF:s vd Tom Johnstone fullständigt strunta i. Johnstone deltog vid Bank of America Merrill Lynch, Global Industrials & EU Autos Conference 2014 där han passade på att lämna så pessimistiska uttalanden att bolaget senare fick gå ut med en sänkning av den sekventiella prognosen för det första kvartalet. Johnstone är dock inte ensam om att trampa över gränsen.

johnstone_ny_843545c

SKF:s vd gillar att prata

Ett par dagar tidigare deltog Atlas Copcos vd Ronnie Leten vid en analytikermiddag där det ska ha talats om en dämpad efterfrågan på kort sikt. Enligt Atlas Copcos presschef Ola Kinnander sades dock inget som var nytt, utan det var bara upprepningar av det som sades i samband med rapporten för det fjärde kvartalet, det vill säga att läget är oförändrat, rapporterade SIX.

Unknown

Atlas vd gillar också att prata till en mindre publik

Verkstadsbolagens tilltag verkar i högsta grad strida mot börsreglerna och de avtal bolagen har som reglerar aktienoteringen på Stockholmsbörsen. Bolagen riskerar nu att dömas till dryga böter om fallen går vidare till Stockholmsbörsens disciplinnämnd. Tyvärr kan inte Stockholmsbörsen själva bekräfta att de tittar närmare på just de här incidenterna. Men generellt i den här typen av fall går man alltid vidare med en utredning. Om den selektiva informationsgivningen misstänks strida mot börsreglerna går ärendet vidare till börsens Disciplinnämnd.

Nämnden kan antingen fria ett bolag helt, utfärda en varning, eller utdöma vite eller helt enkelt stänga av ett bolag från börsen. Troligen är SKF:s klavertramp större än Atlas Copcos, eftersom den följdes av en prognosnedjustering. Gissningsvis är det många på marknaden, som med rätta, kommer att bli rejält besvikna om inte i alla fall SKF tilldelas en bot för sin pratgladhet i fel sammanhang. Max beloppet för vite är nu 3 miljoner kronor och vanligtvis tar ett ärende mellan 3-6 månader att utreda så efter sommaren lär det komma besked.

Det är inte bara SKF och Atlas som gillar små slutna sällskap. Trelleborg ska ha träffat sina aktieanalytiker under mindre formella sammanhang förra veckan för att diskutera bolaget. Så sent som i onsdagskväll var det ABB som bjöd in en begränsad skara till lite extra mys.

Det finns säkert gradskillnader på övertramp men verkstadsbolagens exklusiva samkväm kan allt för lätt gå för långt. Det kanske är dags för börsen att uppmana sina svenska medlemmar att göra som många finska börsbolag. Där bjuder bolagen brett in alla som har ett intresse till ’ett före rapport konferenssamtal’ för att alla ska få svar på sina frågor med samma förutsättningar.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: