Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Finansminister Anders Borg har sedan finanskrisen hyllats som en av de bästa i sitt skrå. Men det är inte alla som uppskattar en bror duktig, erfar SvD Näringsliv. Problemen för Finansdepartementet att få fram tuffare bankregler som kan antas enligt EU-direktiven kan ge kritikerna vatten på sin kvarn.

Tuffare bankregler från EU är eller rättare sagt ska inom kort vara ett faktum för EU-ländernas banker. Men först måste reglerna implementeras i den lokala lagstiftningen. I Sverige är det arbetet rejält försenat. Redan sedan årsskiftet har det funnits möjlighet att implementera de nya kapitaltäckningsreglerna som satt agendan för både banker och dess ägare sedan ett år tillbaka. I januari lovade departementet att inom kort kunna presentera en lagrådsremiss men misslyckades. Den senaste deadlinen som var den 18 mars bröts också.

Unknown-11

Banker men också Finansinspektionen väntar otåligt för att kunna hantera det omfattande regelverket från och med halvårsskiftet. Ursprungsplanen är att propositionen ska vara klar den 24 maj men nu ökar oron för att Riksdagen ska hinna iväg på sommarlov innan den kommer.

Lagrådsremissen är bara ett steg på vägen för att få till en ny lagstiftning. Den ska gå till Lagrådet som ska säga sitt om förslaget och hur det påverkar befintliga lagar. Sedan kan den behöva omarbetas innan Riksdagen ska fatta sitt beslut innan sommaruppehållet. Finns ingen lagstiftning på plats kan EU bötfälla Sverige. Tidigare när Sverige har varit sena så har beloppen handlat om runt 30 miljoner kronor. Det är kanske inga stora pengar i sammanhanget men definitivt onödiga.

EU håller extra koll på Sverige tack vare Anders borg

Att Borg varit en av de drivande personerna för en tuffare lagstiftning kan dock ligga Sverige lite extra i fatet. Bland europeiska finansministrar och på Europeiska centralbanken ska man ha retat sig på att Sverige och Anders Borg högljutt slagits för tuffare regler och indirekt skaffat ovänner i nyckelländer som Italien och Spanien. Nu uppges man lite skadeglatt himla med ögonen och konstaterar att Borg kanske skulle lagt mer energi på administrationen runt lagförslaget och lite mindre på sin egen retorik.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: