Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Priserna på svenska bostäder fortsätter upp. Många svenskar sysslar med en form av bostadskarriär när det nya normala är ständig värdeökning. Vi kan nu ha nått toppen av en bostadsbubbla, men det är ingen nyhet för den som sett Schyffert&Lindströms nya föreställning ”Ägd”. 

Alla som äger sitt boende har sett värdet på sin bostad stiga med i genomsnitt 13 procent de senaste 12 månaderna, enligt en sammanställning av SBAB. Därmed fortsätter den lågsiktiga trenden med stigande priser som vi sett sedan 1997.

Det är nu en hel del pengar som är bundet i det egna boendet och många jagar nu miljoner i bostadskarriären. Diskussionerna om vi har en bobubbla eller inte har pågått länge. Mönstret för prisbilden på svenska bostäder är nu mycket likt mönstret på prisbubblor för andra tillgångsslag. Det går inte heller att komma ifrån att i diagrammet nedan över en tillgångsbubbla är det ganska lätt att pricka in var någonstans vi sannolikt befinner oss, nämligen i fasen ”Det nya normala”.

Källa: Jean-Paul Rodrigue, Dept. of Global Studies & Geography, Hofstra University

Lite torrt kan man konstatera att vi egentligen inte behöver ett diagram från något amerikanskt toppuniversitet. Det räcker med att följa igenkänningskonstnärerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindströms arbete på den svenska humorscenen. Från euforiska ”Ljust och Fräscht” som ger en samtidsbild av bostadsknarkaren till nu överdådets ”Jakten på ett rikare liv”. Den senare en scenföreställning om ekonomi. Båda går väl utan större svårigheter att se som tydliga tecken hur samhället vrider prisbilden i den maniska perioden.

Känn dig ägd av din bostadskarriär

”Hur kommer det sig att vi kör på när vi vet att alla tidigare ekonomiska bubblor slutat i gigantiska krascher? Har vår välfärd, som en gång var lösningen på våra problem, självt blivit det största problemet av alla? Och varför blir vi inte nöjda av all vår identitetsskapande konsumtion? Hur många cremefärgade nespressobryggare och oanvända pilatesbollar krävs det? ”, frågar sig Schyffert&Lindström.

Med tanke på att det mesta pekar på att vi befinner oss på toppen av en tillgångsbubbla med ett nytt normalt är det kanske dags att fundera hur mindre skön nästa fas kommer bli. Då ska förnekelse, rädsla, kapitulering och desperation avhandlas under fasen ”Blow off ”.

Det kommer med andra ord inte att saknas uppslag till nya föreställningar av Schyffert& Lindström. Även om den igenkänningskomiken som varit så framgångsrik hittills, liksom eventuella framtida säsonger av Solsidan, då behöver andas betydligt mer ångest à la Lars Norén.

Lars Norén

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: