Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Det är inte bara i Volvos styrelse som Industrivärden jobbar hårt för att chockhöjar ersättningarna. Många satte kaffet i vrångstrupen för ett par dagar sedan när SCA:s valberedning kom med sitt förslag. Ordförande Sverker Martin-Löf föreslås få ett ordentligt ’lönelyft’. Närmare 30 procent mer tycker nu valberedningen, med Industrivärden i spetsen,  att han är värd. Ersättningen för till ordföranden i SCA höjs till 2,1 miljoner kronor från tidigare 1,65 miljoner kronor för 2013.

Unknown-5

Det är minst sagt märkligt att ägarna måste höja arvodesnivån så kraftigt just nu. Hade Martin-Löf avgått annars eller? Sverker Martin-Löf har varit aktiv i SCA:s styrelse sedan 1986, enligt Aktieservice. Visst är det kul att även trotjänare kan belönas så här i slutet av karriären men i det här fallet infinner sig istället en rad frågetecken.

Sverker Martin-Löf är till vardags styrelseproffs, med uppdrag i Skanska, Ericsson, Handelsbanken och  SSAB. Han är även ordförande i Industrivärden. Det hör nog till sakens natur att han inte deltagit i några beslut på investmetnbolaget om att föreslå en höjning av det egna arvodet med en tredjedel. Men det ser ändå mindre lyckat ut eftersom någon verklig motivering till rekordökningen inte redovisas inte heller anges den tydligt eftersom jämförelsesiffror saknas i förslaget till dagordning på bolagsstämman i SCA.

Stora arvodeshöjningar i Industrivärdens sfärbolag har varit ett genomgående tema de senaste åren. Vem minns inte tidigare ordförande i Handelsbanken Hans Larssons lyft innan avpolletteringen eller Sverker Martin-Löfs som ordförande i just Industrivärden. Är Industrivärdens arvodeshöjningar i sfären verkligen motiverade av kompetens eller är det högre personliga omkostnader bland tjänstemännen som sätter agendan?

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: