Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Den politiska risken i Sverige har för bankerna ökat till ohälsosamma nivåer. Det slår investmentbanken UBS fast i en 40 sidig analys av de fyra storbankerna. UBS trampar därmed på en redan öm tå i den svenska politiska debatten.

”Vi skulle inte klandra investerare om de tycker att den nuvarande lagstiftningsagendan inte längre bestäms av den långsiktiga stabiliteten, utan snarare utformas efter politiska poänger”, skriver UBS i sin analys.

images

Det är framförallt finansminister Anders Borgs uttalanden i samband med bankernas utdelningsbeslut som får den internationella investmentbanken att höja ett varningens finger för att de politiska utspelen och åtgärderna blir allt mer ologiska.

”Vi tycker framförallt att det är följande citat som sticker ut”, från finansminister Anders Borg skriver UBS.

”Det verkar inte som att bankerna hörsammat de signaler vi skickat. Därmed är ju slutsatsen att vi nu har alla de fullgoda skäl som behövs för att skärpa regelverket”

”-Det kan framstå som förvånande att man går mot större utdelningar än normalt, när vi tydligt signalerar att de här bankerna har ett behov av ett hårdare och större kärnkapital. Vi måste helt klart se över hur vi ska skärpa regleringarna för att få dem att ta sitt ansvar på större allvar”

Den politiska rädslan för utdelningar är i bästa fall irrationell, i sämsta fall farlig för den finansiella stabiliteten”, skriver UBS i sin analys. UBS varnar också för att om banker inte får dela ut överskottskapital så underblåser politiker att pengarna istället används till antingen dåliga kreditbeslut eller internationella kostsamma expansionståg.

Unknown-4

Hotet om att kapitalkraven ska höjas ytterligare får också tummen ned av UBS. De kommer innebära att de svenska bankerna tvingas sätta undan dubbla buffertar för samma risk.

”Den politiska inblandningen i bankreglering blir särskilt utmanande när buffertar på buffertar hålls för samma risk”, skriver UBS. Som exempel tar UBS att kapitalkrav för koncentrationsrisker har motsvarande syfte som höjda riskvikter på bolån.

Sammantaget innebär den ökade politiska risken i Sverige att UBS sänker sina rekommendationer för samtliga storbanker förutom Nordea.

Det är klart att det går att betrakta UBS analys som en partsinlaga. Investmentbanker gynnas av att kunna sätta köprekommendationer som ger aktieaffärer. Men ingen rök utan eld. Kritiken mot hotet om ökade kapitalkrav för de svenska bankerna lär fortsätta. Avsätter bankerna dubbla buffertar för samma risk kan man fråga sig för vems skull det krävs?

En del av svensk ekonomis framgång är förutsägbarheten, men med Anders Borg har bankernas spelplan inte längre den vanliga målgården och var straffen kan läggas är ett beslut som kan fattas under spelets gång. Vare sig lokala bedömare eller utländska investmentbanker tycker sig längre ha en chans att spela på utgången av den match Borg väljer att spela nu.

 

 

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: