Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Nu har Janet Yellen suttit på sin post för den amerikanska centralbanken i knappt två veckor. Redan imorgon blir det upp till bevis då hon håller sitt första tal för kongressen med svårtolkad statistik om den ekonomiska tillväxten i bagaget kommer hennes formuleringar skärskådas extra noga.

 

Alla amerikanska centralbankschefer verkar möta en kris under sitt första år konstaterar Financial Times i en analys. För Paul Volcker var det inflation 1979. Alan Greenspan möttes av börsraset svarta måndagen 1987 och för Ben Bernanke var det den spruckna amerikanska husbubblan och finanskrisen.

Unknown

För Janet Yellens del, spekulerar tidningen, är den stora utmaningen nu att Fed inte har någon ammunition kvar. Det är inte bara ett redan lågt ränteläge som gör det svårt att stimulera ekonomin ytterligare utan också det faktum att kommunikationen från centralbanken inte ger rätt effekter. Fjolårets kovändning när tidigare Fed-chefen Ben Bernanke först annonserade en nedtrappning av stimulanser för att sedan med stor makrnadsdoro som facit tvingas frysa planen ligger nu Janet Yellen i fatet.

 

Amerikansk statistik har inte riktigt utvecklats som förväntat. Arbetslösheten sjunker mot 6,5 procent, en siffra som Fed tidigare kommunicerat som tröskel för en förändring av den nuvarande nollräntepolitiken. Samtidigt finns inte ett spår av motsvarande förbättrad konjunktur, läs prisökningar och inflation. Det kan vara så att antalet arbetslösa sjunker för att de helt enkelt inte sökt jobb.

 

Vad ska då Janet Yellen göra? Att tumma på den nya nedtrappningsplanen som hennes företrädare, Ben Bernanke sjösatte, är sannolikt inget alternativ eftersom trovärdigheten för Fed återigen skulle sättas på spel. Sänka räntan efter sex-års nära nollränta är kört.

 

Nyanserna i Fed:s budskap är nu viktigare än någonsin. Delvis vill man se eventuella skillnader mellan Yelllen och hennes företrädare. Men det faktum att Janet Yellen uttryckt missnöje med kommunikationen från Fed tidigare kan visa på helt nya grepp för att guida. Det spekuleras till exempel i att Fed kan följa andra nyckeltal gällande sysselsättningen för att försöka ge en bättre bild.

Redan imorgon tisdag kommer Yellen hålla sitt första tal för kongressen. Framförandet blir sannolikt lika misshandlat och sönder dissekerat som räkorna under biologilektionen i femman. För nästa Fed-tal är inte för än i mars.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: