Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Vården drar ojämnt i Investor

Investor sparar inte på resurserna utan tar en miljardnedskrivning och skjuter till pengar till sitt vårdbolag Aleris. Frågan är när och om Investor får utdelning på sin satsning. I övrigt var det en rapport med få frågetecken.

Investor största innehav är SEB, Atlas Copco och ABB. Nyligen vinstvarnade ABB och det var faktiskt det enda noterade bolaget som Investor köpte en lite större post aktier i under hösten 2013. Under det sista kvartalet köpte och sålde Investor ingenting alls. Ekholm poängterar i sitt vd-ord att vi kan ha en stökig aktiemarknad framför oss, men konstaterar att det kan vara farligt att inte äga aktier på längre sikt. Med tanke på att Investors affärsidé är att äga aktier så är det svårt att läsa in något specifikt i det budskapet.

Investors aktieportfölj utgörs som bekant i huvudsak av noterade aktier därmed är det framförallt de onoterade bolagen som det ges ny information om i rapporten. Till exempel har Investor fortsatta problem med sitt vårdbolag Aleris. Det lär dröja innan bolaget är tip top och det gäller för Investor att balansera sina krav mot politisk risk. Bolaget kommer fortsätta att kräva omsorg från Arsenalsgatan för att kunna prestera både kvalitét och lönsamhet på sikt. Aleris utgör dock bara ett par procent av totala portföljen och i första hand ses som en option på svensk demografi.

Ett annat av Investors helägda dotterbolag relaterat till vård, Mölnlycke, fortsätter visa en stark utveckling. Bolaget nådde nya toppnoteringar när det gäller omsättning och marginaler. Framförallt var det den amerikanska marknaden som drog. Investor omfinansierade företaget med billigare lån under 2013. Därmed finns bra förutsättningar för utdelningar till Investor. Men Mölnlycke ska i första hand satsa på att öka sin tillväxt heter det i Börje Ekholms vd-ord.

Kan investeringarna göras till minst samma avkastning som tidigare är det en lysande affär, få aktieägare i Investor skulle kunna förvalta en extrautdelning lika bra. Aktieägarna blir ändå inte lottlösa, Investor höjer sin utdelning med 1 krona till 8 kronor för 2013.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: