Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

En allt mer politisk Wolf håller hårdare i plånboken

Lägre utdelning än väntat för ägarna och Swedbank lyckades inte heller riktigt nå upp till väntad vinst. Men bonuskostnaden steg med nästan 30 procent. Vd Michael Wolf fortsätter att måtta politiska slag mot regeringen i Swedbanks rapporter.

Det blev ingen 85 procentig utdelning av vinsten, bara 75 procent. Utdelningen på 10,10 kronor blev i underkant och banken flaggar för att det kan krävas ytterligare pengar i buffert framöver. Trots att Swedbank ses som en av de finansiellt starkaste bankerna i Sverige behövs det mer pengar i ladorna. Budskapet ger en fingervisning om att ägarna inte ska förvänta sig några överraskande tillskott i form av extrautdelning eller återköp.

Unknown-2Bankens kostnader för bonus ökade för 2013. Nästan 30 procent upp till 947 miljoner kronor blev bankens kostnader för bonus. Det inkluderar även nya avsättningar från tidigare år. Det är dock inte bara pengar som delas ut. Anställda får även aktier i banken. Och allt delas inte ut samtidigt utan hålls inne ett par år. En stor bonusökning fick svensk bankrörelse. Rörliga personalkostnader ökade 65 procent till 230 miljoner kronor från 139 miljoner kronor trots att vinsten inte steg mer än en handfull procent för rörelsegrenen.

Swedbanks resultat som helhet blev en liten besvikelse. Räntenettot och provisionsintäkterna var bra. Den senare som i hög grad är relaterad till aktiemarknaden kan peka på att även SEB som rapporterar senare kan visa ett lyft i avgiftsintäkter. Det var framförallt kostnaderna som drog ned helhetsintrycket av bokslutet. Kostnaderna ökade med hela 12 procent, jämfört med föregående kvartal. Personal, marknadsföring och konsulter fick utgifterna att öka. Men som sagt även bonus och sociala avgifter till det steg för helåret. Men det blir inte en krona till i utgifter lovar Michael Wolf. Kostnaderna för i år ska ligga kvar på oförändrad nivå.

Kostnadsökning, utdelning och finansiell styrka spelade viktiga roller i Michael Wolfs vd-ord. Men kanske störst utrymme fick de politiska utspelen. Redan i kvartalsrapporten i höstas gav sig Swedbank vd:n ut på krigsstigen mot regeringens bostadspolitik. Likt en romersk senatsmedlem fortsätter nu Wolf att hamra in samma budskap till Swedbanks aktieägare även i denna rapport.

–        Alltför höga svenska krav riskerar bromsa ekonomins återhämtning och försvåra framväxten av nya jobb och bostäder, skriver han i vd-ordet. Samtidigt konstaterar han följande:

–        I Sverige fortsätter det otillräckliga bostadsutbudet i storstäderna att pressa upp skuldsättningen, hämma hushållen och den potentiella tillväxten.

Swedbank fortsätter tappa marknadsandelar på den viktiga svenska bolåneaffären. Banken har legat på upp emot 30 procent men fallit ned till 25 procent de senaste åren. Nu har banken enbart 14 procent av nyutlåningen.  Det kan vara en anledning till Wolf:s frustration. Swedbank håller en medvetet lägre risk och den genomsnittliga belåningsgraden hos bankens kunder ligger på 62 procent och uppges sjunka.  Medan den för nya lån totalt i Sverige ligger på nästan 70 procent.

Följ aktien på Börsforum här:http://borsforum.svd.se/topic/528-wolf-stressad-över-bolån/#stay

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: