Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Det råder höga förväntningar på saftiga utdelningar från storbankerna. Swedbank som är först ut med sitt bokslut på tisdag bestämmer tonläget, lite senare i veckan rapporterar Nordea som lovat sina aktieägare guld och gröna skogar.

Regleringshetsen på den europeiska bankmarknaden är fortfarande ett orosmoment. Men det kanske är inställningen hos finansminister Anders Borg som väntas kosta bankaktieägarna mest. Kontracykliska buffertar ska användas, höjning av riskvikter och ett hot om amorteringskrav väntas straffa bankvinsterna. Exakt hur vet ingen eftersom finansminister och finansmarknadsministern Peter Norman tillsammans med Finansinspektion gärna rör till det och undviker detaljer. Det är sannolikt en medveten hållning bland ansvariga, genom maximal osäkerhet hotas bankstyrelserna och tvingas nog trots allt att ta lite extra höjd när det gäller kapitalkraven. På så sätt kan storleken på utdelningar eller återköpsprogram av aktier ändå hållas nere till ägarnas besvikelse.

Det är bara en bank som hittills tagit strid mot myndighetsluddet och det är Nordea. Så sent som för ett par månader sedan valde svenska staten att sälja av de sista aktierna i banken och därmed har man inte heller möjlighet att som ägare påverka nivån på utdelningen. Budskapet från Christian Clausen om högre utdelning har i samma veva som svenska staten försvann från ägarledet blivit tydligare. På SvD Näringslivs Bank Summit fick han stöd av ordförande Björn Nalle Wahlroos.

– Vi blir tvungna att dela ut hälften för att vi inte ska simma i kapital, var beskedet från Björn Wahlroos.

Nordea har som nuvarande utdelningspolicy att dela ut 40 procent till sina aktieägare. Björn Wahlroos konstaterade också att utan svenska staten i ägarlistan kunde vårens bolagsstämma sannolikt kortas med minst en halvtimme. Det är väl så nära ett finger någon på en svensk bank någonsin kommer att ge till Anders Borg i officiella sammanhang.

Det är inte någon liten höjning av utdelningen som aktiemarknaden nu väntar sig av Nordea. Banken spås öka sin utdelning med 32 procent från 0,34 till 0,45 euro, eller till nästan 4 kronor. Det utan att resultatet egentligen hänger med. Nordeas resultat väntas stiga till 9,6 miljarder kronor vilket är en halv miljard högre än fjolårets siffra enligt en sammanställning av SME Direkt. Oavsett om banken toppar prognosen eller fegar ur lär utdelningen toppa diskussionerna på onsdag.

Swedbanks utdelning prognostiseras i snitt till 10,4 kronor per aktie något högre än fjolårets 9,90. Det motsvarar hela 86 procent av vinsten, enligt SME Direkt som också sammanställt prognoserna. Men Swedbank anses ha en bättre kapitalsituation med bättre buffert än Nordea. Därmed ses prognosen som mer säker och mindre kontroversiell än Nordeas löften.

Förutom nivån på utdelningar är det som vanligt räntenettot, skillnaden mellan bankens in- och utlåning som ligger i fokus. Bankerna väntas tappa något jämfört med föregående kvartal. Men jämfört med motsvarande period i fjol spås bankerna nå lite högre. Sista kvartalet är viktigt för så kallade provisioner. Alla slags avgifter för till exempel förvaltning av pengar, rådgivning med mera redovisas i provisionsnettot. I och med att Stockholmsbörsen hade ett starkt avslut så brukar provisionsnettot få lite extra skjuts.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: