Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Dålig timing
Att Mia Brunell väljer att sluta just nu är riktigt dålig timing.En ökad oro för den höga värderingen av förhoppningsbolaget Zalando lär nå nytt crescendo medan den överraskade styrelsen har händerna fulla med att hitta en ersättare.

Mia Brunells avgång kom som en överraskning för styrelsen. Med en kursdubblering från fjolåret är det på pappret en fin avslutning på en imponerande omsvängning av Kinnevik. Men marknadens stigande tveksamhet om fjolårets verkliga värdedrivare, e-handelsbolaget Zalando späs nu på ordentligt. Vid mer negativt inställda bankers mäklarbord är den tydliga vinkeln. Kinneviks onlineaffärer är bra men värderingen av i synnerhet Zalando är för fantasifull och liknas vid ett korthus. Risken för att Kinnevikaktien nu får fortsätta de senaste dagarnas tapp på drygt 12 procent kan bli ett faktum.

Nå, varför slutar Mia Brunell? Hon säger själv att nya utmaningar är välkomna. Även om Kinneviks nya profil är imponerande så är onlineaffärerna knappast bekymmerslösa, utan kanske med sin globala profil kan utmaningen ses som större än tidigare för en vd i Kinnevik. Det är möjligt att Brunells skäl är så enkla att den allt mer Londonstyrda vd-uppgiften har hamnat för långt bort från hennes egen bas i Stockholm.

Ett plus i kanten på den annars tidsmässigt olyckliga avgången är att storägaren Cristina Stenbeck vill ha Brunell kvar på viktiga styrelseposter. Det ger en kvalitetsstämpel på Kinnevik och det arbete som Stenbeck och Brunell drivit under de senaste åren. Att stanna kvar och titta på ett rasande korthus är poänglöst, men att få möjligheten att överblicka fortsatt tillväxt är nog en morot för Brunell.

Den rannsakningen som nu görs av Zalandos värdering är sund. Den kan sannolikt gå till överdrift på grund av att Brunell slutar. Men det är sällan börsen är rationell och agerar lagom.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: