Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

SSAB:s bud på Finska kollegan Rautaruukki är klockrent. I ett slag adresseras frågorna om överkapacitet, storlek och synergier. Hanteras samgåendet rätt så finns det bara vinnare och möjligtvis en sårad finsk stolthet att summera.

Det är ovanligt gynnsamma förhållanden för storaffärer nu. SSAB och Rautaruuki har länge varit ett logiskt steg. Men det krävs att många intressenter är överens samtidigt för att det också ska ske.

I praktiken är det SSAB som lägger bud på Rautaruukki värt totalt 10,1 miljarder Kronor. Det innebär en premie på 20 procent för Rautaruukkis aktieägare. Affärerna väntas ge kostnadssynergier på upp till 1,4 miljarder per år, vilket är välkommet i en bransch som slåss med överkapacitet.

Industrivärden tar ett fortsatt grepp om stålet och kommer kontrollera närmare 60 procent av kapitalet i det nya bolaget. Med tanke på Industrivärdens fleråriga motgångar med SSAB så är stålaffären ett steg i rätt riktning. Mycket av problemen med SSABgrundar sig i en kraftigt vikande efterfrågan. Men bolaget har inte kunnat tackla kostnader eller produktutveckling i den takt som marknaden hade önskat. Lite cyniskt kan jag konstatera att Industrivärden nu hittat det perfekta verktyget, Rautaruukki, att sopa igen spåren av det egna ansvaret för SSAB:s usla utveckling.

Att Industrivärdens ägarinsatser i SSAB blir svårare att utvärdera och överskuggas av affären med den finska stålkoncernen är dock en acceptabel prislapp. Affären är fullständig logisk för aktieägare, anställda och lägger grund för en ökad konkurrenskraft. Det är möjligt att finska intressen hade önskat att initiativet kommit från de egna leden. Rautaruukki är inte det första och lär inte bli det sista finska företaget som på kort tid tas över av utländska intressen.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: