Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Tyska centralbanken ska frakta hem 300 ton guld som förvarats i New York. Transporterna är förenade med ’vissa’ kostnader men är nödvändiga då guldreservens hela existens ifrågasattes av tysk myndighet för drygt ett år sedan.

Den tyska centralbanken, Bundesbank, har fram till 2020 på sig att frakta hem sammanlagt 674 ton guld som förvarats i Paris och New York, rapporterar Bloomberg. Bara i år ska centralbanken ta hem 30-50 ton guld från New York. Att få hem guldet är knappast billigt. Delvis är det av naturliga skäl tungt men också att så ofantligt stora mängder kräver en hel del säkerhetsåtgärder och en rigorös planering.

Unknown-9

Det var i slutet på 2012 som den tyska motsvarigheten till Riksrevisionsverket fastställde att den tyska guldreserven inte var fastställd. Det skapade en intensiv debatt och ett ökat misstroende mot Bundesbank som ansvarar för guldreserven. Efter USA är det den tyska reserven som är störst med en beräknad totalvikt på 3387 ton. Den existentiella frågan om guldet tvingar nu Bundesbank att ta hem reserverna i New York men också Paris. Men det är i en snabb takt som guldet behöver fraktas om banken ska nå sitt mål att ta hem 674 ton guld. Enligt Bloomberg behöver Bundesbank flytta så mycket som 91 ton per år för att hålla sitt ord.

Unknown-8

Att det just nu bara är det guld som förvaras hos fransmännen och amerikanarna som ska hem väcker också frågor och konspirationsteorier. Bundesbank låter nämligen sina reserver i den brittiska centralbanken, Bank of England, ligga kvar. Allt annat lika tolkas det som en markering mot i synnerhet fransmännen.

Tyskarnas misstroende mot den egna guldreservens existens och Bundesbanks manöver att frakta hem tonvis av den ädla metallen kittlar nog fantasin hos fler än bara råvaruhandlare och politiska bedömare. Det är nog ingen vild gissning att vi snart får se en Hollywoodfilm på det tyska guldtemat.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: