Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Telias vinstvarning handlar till stor del om att det går uselt för bolaget i Danmark. Telejätten själva vill på ett oklädsamt sätt bortförklara miljardrullningen med högre marknadsräntor.

Telias danska mobilverksamhet har länge varit ett problem och nu skrivs verksamhetens värde ned med en miljard. Tyvärr blandar Telia bort korten och talar om att det i praktiken handlar om omvärldsfaktorer, och då specifikt högre marknadsräntor i Danmark som ligger bakom en stor del av  vinstvarningen. Men på tolv månader har den danska långräntan stigit runt 40 räntepunkter mot mer normala 2 procent. Det skulle i sådana fall vara en överkänslig avkastningskalkyl som Telia har på sin verksamhet. Samtidigt har vi inte sett motsvarande uppskrivningar av värden i Telias balansräkning i spåren av kraftigt sjunkande långränta sedan krisåren.

Unknown-3

Genom att diskutera kapitalkostnaden och räntas funktion flyttar Telia diskussionen från de verkliga problemen. En teknisk ränteförklaring duger alltså inte. Istället handlar det om att den svenska telejätten är en av flera mindre spelare som har svårt att få ordning på lönsamheten medan marknadsettan TDC har det betydligt enklare. När Telia gick in i Danmark fanns en förhoppning och en tro om att Telia skulle kunna utmana TDC men hittills har man inte lyckats och det finns inget som tyder på att situationen kommer förändras till det bättre för den svenska telejätten i Danmark. Konkurrensen är fortsatt stentuff och med regleringar som i högre grad gynnar mobilkunderna än operatörerna.

Unknown-6

Telia har svårt att utmana TDC

Det är framförallt en omstrukturering bland bolagen TDC, Telia, 3 och Telenor som skulle ge en ökad lönsamhet på sikt. En så kallad konsolidering av den nordiska marknaden pratas det en hel del om. Men den spelpjäs som går att flytta, Investor och Hutchison ägda 3, är oväntat stillastående. Operatören är inte längre en självklar uppköpskandidat utan börjar positioneras sig allt mer som en uppköpare av andra. Om vi ska tro Hutchison.

Tele2:s inriktning har efter försäljningen av Ryssland blivit ett större frågetecken utifrån ett nordiskt perspektiv. Men bolaget sålde redan 2007 sin danska verksamhet till norska Telenor så Kinneviksoperatören är ingen katalysator för kollegorna in Danmark.

Unknown-5

Kinneviks vd Mia Brunell styr verksamheten mot mer e-handel, efter försäljningen av Billerudkorsnäs kan Tele2 vara på väg ut.

Telia gjorde flera tunga bolagsköp i Danmark mellan 2004-2007. Så här i efterhand var prislapparna alldeles för höga. Tidigare vd Lars Nyberg fick ofta svara på frågan om den danska verksamhetens bristande lönsamhet och upprepade gånger har Telia försökt att effektivisera sig fram till bättre avkastning. Men någon justering av värdet har egentligen inte gjorts utan Telia har valt att behålla höga värden på Danmarksverksamheten år efter år.

Unknown-2

Telias vd johan Dennelind

Det är naturligt för Telias nya vd Johan Dennelind att städa ur alla extra kostnader som kan störa bilden av hans framtida ledarskap. Det finns därmed flera andra poster som fogas till vinstvarningen på 2,5 miljarder. Bland annat även en nedskrivning av verksamheten i Litauen och en på 600 miljoner kronor gällande Kazakstan och kostnader för personalneddragningar och skrotning av it-system. För börsen är det mer eller mindre en ickehändelse, många av problemen är som sagt kända och aktien halkar ned knappt 50 öre.

Telias vinstvarning är inte heller något som eldar på oron för att flera andra bolag ska vinstvarna precis innan boksluten. Men stora redovisade övervärden, goodwill, i börsbolagensbalansräkningar är alltid viktiga att ifrågasätta. För drygt ett år sedan räknade revisionsjätten Grant Thornton ut att börsbolagens goodwill var uppe i 630 miljarder kronor då motsvarande 25 procent av det egna kapitalet. Så visst kan det brisera en och annan goodwillbomb även framöver.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: