Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

SAS vill ta in nya pengar. Det blir tredje gången gillt, men den här gången ställer inte svenska staten upp.

De senaste åren har SAS tagit in totalt 11 miljarder kronor i två omgångar och fått ägarna att garantera lån på ytterligare 3,5 miljarder kronor. Men det räcker inte för att få SAS att flyga. Nu vill SAS ta in ytterligare upp mot 3,5 miljarder kronor. Pengarna ska användas för att ersätta lån som förfaller men också räcka till investeringar. I första hand vill bolaget ge ut aktier med rätt till hög utdelning, preferensaktier men också en del konvertibler.

En emission av preferensaktier spelar regeringen med ägaransvarige ministern Peter Norman i händerna. Staten vill inte ställa upp med pengar den här gången men preferensaktier betyder att man inte heller blir utspädd från dagens ägarandel på drygt 21 procent. Regeringen slipper därmed skjuta till nya pengar och all den kritik som kommer som ett brev på posten samtidigt så räddas SAS av andra utan att statens ägarandelen i SAS sjunker.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: