Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Tingsrätten ger HQ rätt att driva skadeståndsprocessen mot KPMG och övriga inblandade i HQ-bankhaveriet. Det kan ge mer bränsle åt åklagaren i ett eventuellt brottmål.

KPMG och Mats Qviberg anser att det inte där HQ som har skadeståndsrätten. Men  Stockholms tingsrätt ger HQ rätt därmed kan bolaget fortsätta att driva skadeståndsprocessen kronor vidare.

HQ har som bekant sökt skadestånd av bland annat den tidigare styrelsen med dåvarande ordförande Mats Qviberg i spetsen. Men även HQ:s tidigare revisor Johan Dyrefors och KPMG är stämda. Om Prosolviadomen ligger fast så kan det sannolikt påverka HQ:s processer. Styrelsens ansvar skjuts då mer över till revisorn. Det kan bli vansinnigt dyrt för KPMG. Totala beloppet som HQ kräver av revisorn och fd styrelsen är 3 miljarder kronor. Men med tanke på att processerna kanske blir klara först 2018 så skulle, om HQ vinner, slutnotan med ränta landa på drygt 5 miljarder kronor.

Men tingsrättens dom kommer sannolikt tvinga Mats Qviberg och de övriga stämda att lyfta bladet från munnen. I och med att skadeståndsprocessen rullar på kommer de inblandade i HQ kraschen snart tvingas formulera sina ståndpunkter inför rättsliga förhandlingar. Något som de inblandade hittills undvikit. Men i och med att åklagaren i brottmålet ännu inte formulerat något åtal så kan diskussionerna i civilmålet/skadeståndsprocessen påverka eventuella åtal.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: