Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

De fyra revisionsjättarna brukar stå enade när kritiken haglar, men nu har det skett ett oväntat myteri. Det är Deloitte som bytt sida och nu backar upp Skatteverket och kritiken av för billigt partnerskap i byråerna.

För knappt en vecka sedan vann revisionsbyrån PwC i förvaltningsdomstolen mot Skatteverket när det gäller värdering av aktierna till delägarna. Målet gäller att 45 delägare i PwC fått köpa aktier i bolaget till ett pris som Skatteverket ansåg vara under marknadsvärdet. Därför beslutade myndigheten att kräva PwC på arbetsgivaravgifter eftersom aktieköpet sågs som en avgiftspliktig förmån.

images-2

Det är inte bara PwC som granskas av Skatteverket alla de fyra revisionsbyråerna har liknande modeller för delägarskap. Men till skillnad mot PwC har branschkollegan Deloitte valt att inte ta strid med Skatteverket. Byrån har nu infört en ny modell för att beräkna värdet på sina aktier, den modell som Skatteverket förespråkar.

images

Hur kan man frivilligt gå med på att betala mer i skatt kanske är en berättigad fråga. I synnerhet när det verkar som att Skatteverket haft fel med tanke på senaste domen i PwC-målet. Men Deloittes strategi kan ha sina vinster. Förutom sparade processkostnader så vinner till exempel varumärket stort på att inte förknippas med skattetvist. Plötsligt klingar inte ambitionen hos Deloitte ’att samhällsnytta ska vara på dagordningen’ tomt, meningen fylls med innehåll. En process mot Skatteverket laddar knappast ett varumärke med positiv energi.

PwC:s process mot Skatteverket fyller revisionsbyråns ledord med frågetecken. PwC ska vara proaktiva och engagerade i olika samhällsfrågor. Vilka samhällsfrågor är det som PwC tycker är så viktiga då? Är det frågan att betala så lite skatt som möjligt eller? Det är ju inom det området som firman tveklöst satsat en hel massa pengar på och engagerat sig hårt i.

Man är det man gör – inte det man säger brukar det heta. PwC:s varumärke är redan svårt sargat efter Prosolvia, där byrån förlorade en lång domstolsprocess. Att fortsätta utmärka sig i uppmärksammade rättsliga mål kanske inte är vad PwC behöver just nu. Men uppenbarligen är byrån av en annan uppfattning. Eller kanske bara konsekvent i sin syn på skatt och revisionsbyråns roll i samhället.

– Av medierapporteringen är det lätt att tro att all skattehantering är något lömskt. Men när det finns olika sätt att göra rätt, varför inte välja dem som är mest gynnsamma, sade Roger Gavelin chef för PwC skatteavdelning till tidningen Fokus i fjol.

Då återstår nästa fråga vem har rätt Skatteverket eller PwC. Skatteverket kommer att överklaga domen och det kanske myndigheten gör rätt i.

Skatteverket bedömde att värdet per aktie i PwC till 35 000 kronor men har enligt förvaltningsrätten inte tydligt kunnat visa att marknadsvärdet översteg de 10 kronor som delägarna betalat. Bland annat har Skatteverket inte tagit hänsyn till de restriktioner och skyldigheter som gäller för handel med aktierna i PwC.

PwC har hela tiden hävdat att aktierna inte går att marknadsvärdera enligt normala modeller. Till exempel måste aktierna återlämnas vid anställningens slut och då till samma pris som de köpts för.

Men om vi släpper detaljerna och konstaterar följande. För att bli delägare i PwC betalar man 10 kronor per aktie, som mest får de köpa 200-300 aktier i byrån. Det kostar således inte så många tusenlappar för att bli partner. Men samtidigt som du blir delägare går du ned kraftigt i lön, flera 100 000 kronor per år.

Ändå finns det inte någon som tackar nej till erbjudandet om kraftig lönesänkning för att få köpa aktier. Även om alla vet att priset på aktien aldrig går upp utan säljs tillbaka till firman till samma pris så fort du slutar.

Om inte aktierna har ett värde på mer än 10 kronor, utan enbart betyder en rejäl lönesänkning så måste det saknas något i ekvationen. Det fattas ett värde som kompenserar de anställda som blir delägare. Värdet är de billiga aktiernas vansinnigt stora utdelningar.

unnamed

Stora årliga utdelningar på PwC:s aktier

 

Lönesänkningen plus förväntade utdelningar blir en bra affär för den anställde. Till och med mycket bra. Kanske så bra att Skatteverkets argumentation om att det är en stor dold förmån vinner gehör hos några av er läsare, precis som den gjort hos den konkurrerande firman Deloitte.

unnamed-1

Skatteverkets syn på Deloittes avkastning

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: