Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Utan hundratals miljoner från Skandias försäkringstagare så klarar inte Skandiabanken kraven på kapitaltäckning. För bara någon vecka sedan tvingades försäkringstagarnas bolag, Skandia som äger banken, att skjuta till 300 miljoner kronor och mer pengar kommer att behövas framöver.

Unknown-3

Det är bankens aggressiva tillväxtplan inom bolån som kostar. Försäkringbolaget Skandias bank satsar på att växa snabbt. Strategin som banken har valt är kontroversiell. Desto mer kunderna lånar desto billigare blir det. Risken är att det kan uppmuntra till att kunderna tar mer i lån än vad som egentligen behövs.

Banken har dessutom ökat sin volymrabatt under hösten när diskussionen blivit allt mer intensiv om att de svenska hushållens skuldsättning bör dämpas. Samtidigt väntas striktare regleringar för de svenska bankerna som medför att de behöver behålla mer pengar själva som buffert för den risk det innebär att låna ut pengar.

829c9a26de65f680_200x200ar

Øyvind Thomassen VD Skandiabanken

Skandiabankens strategi att med hjälp av bolån fördubbla sin verksamhet till 2018 är dyr. Och dyrare blir den när det kostar banker allt mer, på grund av tuffare regleringar, att låna ut till bostäder.

I Skandiabankens fall är det försäkringsbolaget Skandias kunder som betalar den ifrågasatta strategin. I slutet på november betalade moderbolaget Skandia 300 miljoner kronor för att banken ska klara kraven på kapitaltäckning. Det kommer inte räcka utan ytterligare pengar kommer krävas framöver från Skandia och det är försäkringstagarna i det ömsesidiga bolaget Skandia Liv som är ägare av Skandia.

Frågan är vad merparten av kunderna i Skandia Liv egentligen har för nytta av att deras pengar finansierar banken. Nu har ju faktiskt kunderna i Skandia Liv något att säga till om precis som i alla kundägda bolag. Som kund kan det faktiskt vara värt att fundera över om vad som skapar mest värde. Kunderna kanske hellre skulle se att pengarna användes till högre återbäring på deras pensionssparande än att de används som bränsle för att finansiera ytterligare en sönderrenoverad takvåning i Stockholms innerstad.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: