Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Swedbanks hastiga höjning av boräntan slog tillbaka. Kundernas ilska blev till slut för mycket och Sveriges största bolånebank tvingades backa om beslutet. Men en del av skadan är redan skedd, förtroendet för banken har fått sig en rejäl törn i många kunders ögon. I Swedbank är det ett ledningsbeslut vilken boränta som ska erbjudas. Den som kläckte idén att Swedbank skulle gå först kanske inte får bonus i år eller nästa år. Men ytterst är det vd Michael Wolf som får ta ansvaret för strategin. Styrelsen ska även ha blivit överraskad av ledningen och Michael Wolfs beslut att höja räntan. Något faktiskt lagkrav finns ju ännu inte så varför denna chockhöjning ska styrelseordförande Anders Sundström ha resonerat, enligt uppgifter till SvD Näringsliv. Men räntefloppen har fler vinklar än interna syndabockar.

Unknown-2

Swedbanks vd Michael Wolf

På sätt och vis är det synd att Swedbank körde i diket. Swedbank är egentligen den enda bank som öppet försökte agera för att ta ansvar och bidra till att kyla av bolånefesten. Swedbanks höjning var också helt i linje med önskemål från Finansinspektionen, Riksbanken och inte minst finansminister Anders Borg. Även om Anders Borg försöker ducka på frågan så är han övertygad om att det måste bli dyrare för hushållen, väljarna, att låna annars kommer efterfrågan på bolån fortsätta att öka.

ledarbilden

Finansminister Anders Borg vill stoppa bobubblan

Att ingen annan bank följde efter kan ses som konstigt. Det dröjer faktiskt innan det blir dyrare för bankerna att låna, om ens Finansinspektionens höjning av riskvikter går igenom tidigast till sommaren 2014. En höjning skulle vara gratis pengar så att säga. Men sannolikt har flera andra banker gjort bedömningen att det är smartare att portionera och successivt höja sina listpriser för att slippa publicitet och riskera kundflykt om inte samtliga banker agerade likadant.

Att Swedbank nu backar betyder egentligen bara att alla bolånekunder bör syna sina räntor extra noga framöver. Banker som har ett carte blanche från finansministern och myndigheterna att höja bolåneräntan lär inte vänta särskilt länge. En eventuell räntesänkning från Riksbanken i december lär till exempel inte slå fullt ut på bolånen.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: