Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Nya motgångar möter revisionsbyrån KPMG. Efter knappt ett år på posten som vd slutar Hans Åkervall. Byrån har ingen efterträdare klar utan revisorsnestorn George Pettersson blir tillförordnad vid sidan av sitt ordförandeskap i KPMG:s styrelse.

Pressmeddelandet trycker på Hans Åkervalls insatser för KPMG, vad de konkret består i beskrivs dock inte särskilt väl. Inte heller varför han slutar. Ryktena runt Hans Åkervalls snabba reträtt är annars att han och George Pettersson inte dragit riktigt jämt.

Unknown-2

Ledningsstök börjar utmärka KPMG. Det var i oktober 2012 som dåvarande vd Helene Willberg lämnade efter fyra år. Inte heller då fanns någon efterträdare på plats vilket tydde på hastiga beslut. Hans Åkervall var tillförordnad till en början men tog över permanent i början på detta år. För bara ett par veckor sedan slutade kommunikationschefen, inte heller där har KPMG tillsatt någon permanent.

Unknown-4

Helene Willberg

Det finns mer än bara personkemi som bidrar till turbulensen  runt byrån. Internt är en stor del av de anställda missnöjda med ledningens sätt att hantera skadeståndshotet mot byrån, enligt uppgifter till SvD Näringsliv.

Likt branschkollegan PWC som nyligen gick med på en förlikning i miljardklassen med en tidigare kund lever KPMG farligt. Skadeståndshotet från KPMG:s tidigare kund HQ är inget som revisionsbyrån har börjat spara till. Förra året betalade KPMG ut 250 miljoner, och året innan 275 miljoner till sina 96 ägare, varav flera av dem som till exempel George Pettersson och Hans Åkervall har ledande positioner i byrån. Man kan fråga sig om det är förenligt med försiktighetsprincipen enligt aktiebolagslagen. Men för de anställda som inte är aktieägare kan ledningens pengaregn i form av utdelningar leda till att de själva får stå för ett eventuellt skadestånd till HQ.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: