Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Bankrapporterna har hittills varit en fest utan like. Återhämtning i svensk ekonomi, kostnadskontroll, börsuppgång lägre kreditförluster har sopat banan för kvartalets bankvinster. Nu flaggar bankerna för större utdelningar till aktieägarna.

De fyra storbankerna klarar nuvarande tuffa kapitalkrav galant vilket gör att bankernas ökade vinster kan användas till annat än att hamstra kapital.

Summa summarum: nu sväller pengahögarna i bankvalven till glädje för inte bara vd och anställda som SvD Näringsliv skrev om tidigare i veckan. Utöver en imponerande kursuppgång bäddar bankernas strålande hälsa för en ovanligt riklig utdelningsfest till våren.

– Vi kommer ju att höja utdelningen. Men hur mycket är inte beslut än, säger Christian Clausen Nordeas vd till SvD Näringsliv.

Handelsbanken som också rapporterat sitt kvartal var tongångarna liknande. Vd Pär Boman flaggade för att Handelsbanken ska göra som de brukar och dela ut överskott till sina aktieägare. Swedbank som presenterade, kanske den överraskande starkaste rapporten har också ett ordentligt överskott att pytsa vidare till sina aktieägare. utdelningsandelen ligger där på 70 procent av vinsten.

Bankernas vinstöverskott kommer delas av flera. Folksam och de fristående sparbankerna är största ägarna i Swedbank. Medan finska Sampo är största ägare i Nordea. Industrivärden och personalstiftelsen Oktogonen ligger i ägartäten i Handelsbanken. I SEB är det Investor som har ledartröjan i ägarleden. Wallenbergssfärens husbank släpper inte sin rapport för än i morgon, men med bankens stora exponering mota aktiemarknaderna räknar de flesta med en fläckfri rapport.

Ordentligt höjda utdelningar från bankerna i vår kommer dock inte bli friktionsfritt. Just nu håller regeringen och oppositionen att räkna ned till valet 2014. Pengaregn till bankernas aktieägare lär trigga ett och annat politiskt utspel från åtminstone finansminister Anders Borg eller finansmarknadsminister Peter Norman.

Det är möjligt att bankernas generösa inställning till utdelning just nu kommer trigga till exempel en ökning av de så kallade riskvikterna. En fördubbling från dagens nivåer på 15 procent skulle bli jobbigt för i synnerhet Handelsbanken och Swedbank som är störst på svenska bolån. Nordea med bara 7 procent av sina intäkter från svenska bolån påverkas marginellt.

Men effekten på bankvinsterna lär bli marginell. Christian Clausen och andra bank-vd:ar tänker skicka vidare den notan till bolånekunderna. I Nordeas fall kan det handla om 40-50 räntepunkter. Det vill säga 0,5 procent dyrare ränta i värsta fall för de svenska bolånekunderna i Nordea. Minst motsvarande höjning skulle även andra bankers bolånekunder erfara.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: