Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Hur har allmänheten, företag och myndigheter agerat på hotet om nedstängning av den amerikanska statsapparaten?

Svaret är väl med en icke handling. Majoriteten har valt strategin att sitta still i båten. Kostnaden för den passiviteten i det amerikanska samhället märks redan.

Visst osäkerheten stiger och hotet om en amerikansk nedstängning ökar med tidsfaktorn. Senast den 17 oktober, nu på torsdag måste den amerikanska kongressen och president Obama vara överens. Men obeslutsamheten har varit ett faktum under flera veckor och har redan lagt sig som en våt filt över tillväxten.

Analytiker har skruvat ned sina förväntningar på amerikanska bolagsvinster med 75 procent sedan juni, enligt en sammanställning av Bloomberg. En del kan förklaras med till exempel ökat skattetryck på de amerikanska hushållen. Mindre i plånboken sänker handeln och påverkar direkt bolag som Wal-Mart. Det är dock en västanvind mot det som skett sedan månadsskiftet och väntas bromsa in vinsttillväxten rejält för helåret.

Sedan första oktober har delar av statsapparaten börjat stänga ned och det kostar en hundradels procent varje dag i tillväxt enligt Bloomberg. Förutom alla statsanställda som drabbats sprider sig effekterna som ringar på vattnet in i den privata sektorn.

Uppskjutna investeringar, senarelagda satsningar och makulerade order är redan verklighet. Även om ett amerikanskt företag skulle behöva anställa är det inget man gjort eller gör just nu.

Sammantaget är det enorma belopp som tickar iväg. Men då återstår också att fundera över på vad den politiska osämjan betyder för förtroendet och varumärket USA. Den kostnaden ska också infogas i notan.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: