Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Jag rullar är som sagt översättningen av Volvo. Även om personvagnar numera har svårt att leva upp till att hjulen snurrar så går den tidigare familjemedlemmen AB Volvo från klarhet till klarhet.

Tidigare i veckan smällde lastvagnskoncernen till med ett nytt besparingsprogram. Visst är det trist att lastvagnar ser över möjligheten till att flytta produktion och 500 jobb till Belgien läs mer här. Samtidigt drar Volvo ned på tjänstemän och konsulter.

Men ur ett krasst aktieägarperspektiv har Volvos nya kostnadsbesparingar lagt grunden för ett riktigt fint 2014. Kostnadskostymen på totalt 51 mdr blir 4 miljarder kronor lättare från och med 2015.

volvoliten_1007408c

De inte så roliga rörelsemarginalerna på 6,6 procent för fjolåret ska då upp med 3 procentenheter. Lyftet 2015 kommer inte bara från tillyxade kostnader utan även en effektivare försäljning.

Den som är utrustad med lite optimism om den globala ekonomin och har lite tålamod kan nog få en bra resa med världens största lastbilsbolag.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: