Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Under torsdagen höll vice riksbankschef Per Jansson ett anförande om Riksbankens syn på penningpolitiken. Talet som sådant gav inga nyheter. Men Royal Bank of Scotlands kvicktänkte chefsanalytiker Pär Magnusson som lyssnade var inte nöjd. Han passade på att fråga Per Jansson om den senaste tidens hot om bland annat amorteringskrav för bolån. Får de svenska hushållen mindre pengar i plånboken leder det inte bara till en avkylning av bostadsmarknaden utan kan också leda till kraftigt prisfall på bostäder, lägre konsumtion och lägre tillväxt.

Unknown

Frågan Pär Magnusson ställde löd så här: Ifall det genomförs makrotillsynsåtgärder som innebär en de facto åtstramning av penningpolitiken, skulle det i så fall innebära att Riksbanken skulle behöva strama åt mindre med räntan?

Svaret var, omgärdat med sedvanlig försiktighet, att det skulle vara en rimlig reaktion. Uttalandet är en kioskvältare i Riksbankssammanhang.

En tolkning av vice Riksbankschefens svar blir att om amorteringskrav eller andra makrotillsynsåtgärder leder till att hela den svenska ekonomin kyls av så är Riksbanken beredda att ta hänsyn till det när styrräntan ska bestämmas. Det innebär dock inte per automatik att om det blir en lagstiftning om amorteringskrav så kommer Riksbanken att se till att räntan hålls låg. Men Riksbanken tänker uppenbarligen inte riskera att hushållen kör in i väggen utan krockkudde.

 

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: