Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Att vara revisor har blivit riskfyllt. Skadeståndskravet på 2,2 miljarder som Prosolvias revisionsbyrå PWC ska betala är astronomiskt. Men den stämning som är riktad mot branschkollegan KPMG kan bli väsentligt mycket större.

HQ har som bekant sökt skadestånd av bland annat den tidigare styrelsen med dåvarande ordförande Mats Qviberg i spetsen. Men även HQ:s tidigare revisor Johan Dyrefors och KPMG är stämda. Om Prosolviadomen ligger fast så kan det sannolikt påverka HQ:s processer. Styrelsens ansvar skjuts då mer över till revisorn. Det kan bli vansinnigt dyrt för KPMG. Totala beloppet som HQ kräver av revisorn och fd styrelsen är 3 miljarder kronor. Men med tanke på att processerna kanske blir klara först 2018 så skulle, om HQ vinner, slutnotan med ränta landa på drygt 5 miljarder kronor.

Unknown-2

Än så länge är skadeståndshotet inget som KPMG har börjat spara till i alla fall. Förra året betalade KPMG ut 250 miljoner, och året innan 275 miljoner till sina 96 ägare trots skadeståndshotet från HQ. Man har väl antagligen betalt något liknande även i år. Det rör sig sannolikt om ca 1 miljard sammanlagt. Man kan fråga sig om det är förenligt med försiktighetsprincipen enligt aktiebolagslagen.

Men den som är partner i KPMG kan nog krångla sig ur med en del pengar på fickan. Men ett skadestånd i miljardklassen blir svårt att betala för firman det blir lika roliga svält år på KPMG som hos branschkollegan PWC.

Förövrigt är just skadeståndskraven från HQ en riktig snackis i olika börsforum, här. Efter Prosolviadomen stack aktien som en raket från 20 till 80 öre. Nu handlas den på runt 50 öre vilket ger ett marknadsvärde på drygt 100 miljoner. Det kanske är dags för KPMG att, göra som stämda förde detta ordföranden Mats Qviberg, köpa på sig lite aktier. Då sitter man på båda stolarna om skadeståndet någonsin blir verklighet. Det kallas för ”hedging” på revisorsspråk.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter: