Annons

Hedelius affärer

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Vad säger du om att ta mer risk men få mindre betalt när du sparar? Visst låter det som en dålig idé men det är ett erbjudande som i olika former dyker upp med allt tätare mellanrum. Det är ett tecken på att det är allt svårare att hitta ett tillräckligt bra alternativ för våra sparpengar.

I vanliga fall så väljer de flesta kanske mellan konton med så hög ränta som möjligt eller aktiefonder. De lite mer intresserade och vågade har kanske själva börjat botanisera med svenska aktier, men ungefär där tar kreativiteten stopp för spararkollektivet. Vilket är rimligt med tanke på den risk sparare samtidigt är villiga att ta. Men nu när räntan på bankkontoteller avkastningen på obligationer har sjunkit dramatiskt samtidigt som priset på aktier skjutit i höjden så börjar intresset för andra sparformer att vakna till liv.

Många banker vill nu gärna hjälpa sina kunder med dilemmat om var sparkapitalet ska placeras. Gissningsvis så är det inte omtanke om kunden som styr banktjänstemannen. Utan snarare vilka vinster banken kan göra på kundens val som har den största betydelsen i många fall.  Gärna ska det vara lite halvkrångliga konstruktioner som utgår ifrån tillgångar eller instrument med högre risk än vad vi vanliga sparare vanligtvis får tag på. De paketeras i aptitlig storlek och säljs med ord som komplement till ditt vanliga sparande eller som en ’krydda’ till portföljen. De så kallade exotiska sparprodukter har under våren blivit ett riktigt hett område. Det finns dock all anledning att se upp med främmande fåglar med märkliga namn i en redan snårig spardjungel.

images

En främmande katt

För inte så länge sedan lanserade en av de mindre bankerna så kallade ’cat bonds’ till sina privatkunder.  Det handlar inte alls om katter utan ”Cat” står för ”catastrophe”, naturkatastrofer rättare sagt. Cat bonds ger betydligt mer i ränta, runt fem procent, än många andra sparprodukter just nu. Egentligen är obligationerna lån till försäkringsbolagen. Pengarna behöver försäkringsbolagen om det inträffar en katastrof. De som köper obligationerna tar risken att om en orkan, översvämning eller jordbävning inträffar så får de inte tillbaka pengarna. De används istället av försäkringsbolagen för att bygga upp det som har förstörts. Cat bonds säljs med argumenten att kunderna kan sprida sina risker eftersom naturkatastrofer och börsen är oberoende varandra. Börsens rörelser påverkar ju inte sannolikheten för naturkatastrofer. Det här låter ju inte så illa men det finns en hake.

Löften om hög avkastning på ditt sparande innebär i princip alltid att du kommer ta en högre risk att förlora samma sparande helt. Den risken talar de så kallade rådgivarna på bankerna sällan om och om de gör de så är det ofta i abstrakta termer som att riskerna är högre än vid aktie- och fondköp. För en kund som sett sitt sparande växa de senaste åren i spåren av en rusande börs så är det svårt att relatera till en sådan beskrivning, kunden kan ofta inte påminna sig om några förluster av sparade kronor överhuvudtaget.

Rådgivningen runt riskerna med att köpa cat bonds utgör inget undantag, den är ofta usel. För ett par år sedan låg avkastningen på cat bonds nästan dubbelt så högt, runt 10 procent. Det har alltså skett närmare en halvering på kort tid. Stora belopp har investerats under kort tid och desto fler som vill erbjuda försäkringsbolagen lån som fryser inne vid naturkatastrofer desto mindre behöver försäkringsbolagen betala för att låna.

monopol655x436

Har du koll på risken med cat bonds?

Den frågan man ska ställa sig är om man numera får tillräckligt betalt för att riskera sina pengar för en orkan? Sannolikheten för att den ska inträffa har ju knappast minskat i samma takt som avkastningen. Frågan är om jakten på lite bättre avkastning nu dumpat priset på risk till en onaturligt låg nivå? Det gäller i sådana fall inte bara risken med främmande katter utan i högsta grad även risken med aktier och andra tillgångar också.

Om bloggen


Patricia Hedelius är SvD Näringslivs börskrönikör. Här skriver hon om stora och små ekonomiska frågor och kommenterar snackisar i svenskt näringsliv.
Följ Patricia på Twitter:

Patricia Hedelius

Sedan september har Eniro sluppit följa en del av sina lånevillkor från bankerna på grund av bolagets ansträngda finansiella situation. Men att kalla en spade en spade kan ibland vara svårt, men att ett börsnoterat bolag har svårt att tala klarspråk är oroväckande.

 

När får Eniro luft under vingarna?

När får Eniro luft under vingarna?

I den senaste rapporten 24 oktober skrev den tillförordnade vd:n Stefan Kercza så här om bolagets lån:

 

’Gällande vår finansiering har vi en nära och bra dialog med bankerna. Vi bryter inte mot någon del av låneavtalet. ’

 

Visst har Kercza rätt. Det är klart att om bankerna lyfter en del krav, i Eniros fall när det gäller kassaflöde i relation till nettoskuld och återbetalningsförmåga enligt uppgifter till SvD Näringsliv, så bryter man inte mot dem.

vd Eniro

Stefan Kercza, Eniro

 

Men för den som inte följt utvecklingen i Eniro under hösten går det ju att tolka Eniros vd som om bolaget fortfarande uppfyller samtliga tidigare uppsatta lånevillkor. Bolaget framstår därmed i en bättre dager. Kercza tycker uppenbarligen att det är acceptabelt att vara otydlig mot sina aktieägare på en sådan viktig punkt som bolagets finansiering. Frågan blir då om det är den enda otydligheten runt Eniro just nu?

 

Svaret är väl nej på den frågan. Det var i år, 2014, som Eniros skulle vända. Högre vinster och bättre lönsamhet skulle inte bara glädja aktieägarna. Långivarna som senast ställde upp med att omfinansiera Eniro och förlänga lånen väntade sig också ett ljust 2014. Som vi alla vet blev det bara pannkaka av alltihopa. Den tidigare vd:n är sedan en tid tillbaka polisanmäld sedan misstankarna om redovisningsfusk nystades upp efter sommaren. Men tyvärr kan inte katastrofsiffrorna i halvårsrapporten i somras eller den senaste kvartalsrapporten i oktober enbart förklaras med siffertrixandet kopplat till den tidigare vd:n.

 

Så sent som förra veckan upprepade Eniros vd i en intervju att prognoserna för 2014 håller och bolaget uppger till SvD näringsliv att amorteringen till bankerna sker som planerat. Men prognosen i sig är en besvikelse och är ett kvitto på att det går sådär för Eniro. Det kan förklaras med att efterfrågan på företagets tjänster faller och annonsmarknaden är svag. En utveckling som även andra mer välmående sökföretag känner av.

 

Det är svårt att blunda för att Eniros försäljning har minskat under sex år i rad och nettoskulden i förhållande till resultatet ökar. Det är en utmaning att försöka vända trenden och bli relevant för kunderna, att göra det i skuggan av bolagets mörka höst är naturligtvis ännu svårare. Om 2014 var svårt så kan nog 2015 bli ännu tuffare.

 

Bolaget har nu bara ett par veckor på sig innan bankernas frist är slut för den här gången. Från och med januari måste Eniro följa samtliga tidigare lånekrav enligt uppgifter till SvD, om inte bankerna erbjuder en ny respit förstås. Det har tidigare spekulerats i en nyemission om runt 500 miljoner kronor skulle vara tillräckligt för att hjälpa bolaget. Men hade det varit så enkelt och bara handlat om att aktieägare eller nya investerare skulle skjuta till en halv miljard så hade Eniros problem varit lösta för länge sedan.

images-1

Eniros aktiekurs har sedan årsskiftet tappat 91 procent av sitt värde, den senaste månaden 35 procent och handlas till runt 4,30 kronor. Det är en aktiekurs och historik som är svår att sälja in en nyemission på. Hela bolaget är inte värt mer än 400 miljoner kronor, men har med pensionsskuld skulder på 3 miljarder. Samtidigt har preferensaktieägarna första tjing på utdelningar.

 

Det finns sannolikt få som tilltalas att skjuta till nya pengar när banker och preferensaktieägare tar merparten i anspråk. Vilket inte kommer att hjälpa Eniro till en bättre framtid. Den slutsatsen har nog många redan kommit fram till, men svaret på om och hur Eniro kan räddas grubblar nog de flesta fortfarande på.

Patricia Hedelius

Snart kommer höstens börsbolagsrapporter, dollarn blir sannolikt ett huvudnummer. För börsjättar som Apple och H&M kan den starka dollarn bli en obehaglig överraskning medan aktieägare i Volvo kan få draghjälp.

Det har varit ovanligt stora rörelser på valutamarknaden under sommaren. Dollarn har blivit betydligt dyrare för oss svenskar, men även våra grannar i euroländer får betala mer för den amerikanska valutan. En starkare amerikansk ekonomi med en förväntan om räntehöjningar är en förklaring till svängningen, men den har förstärkts på grund av Rysslandskrisen som straffat kronan och euron.

images

Den amerikanska börsen som helhet följer ofta med en starkare dollar. Det borde finnas gott om köplägen, skriver Birger Jarl i ett morgonbrev. Fondkommissionärsfirman varnar dock för att dollartunga bolag kan bjuda på en mindre chock i samband med rapporterna för det tredje kvartalet. En stor export med en betydligt starkare dollar slår både på efterfrågan men också direkt på resultatet när försäljning i utländsk, nu betydligt svagare valuta, växlas hem till dollar.

Framförallt är Apple ett orosmoment som kan ta de amerikanska analytikerna på sängen. Men också Intel, Monsanto och Alcoa nämns som möjliga vinstvarnare. För de svenska börsbolagen slår dollarförstärkningen olika. De bolag som har stora inköp eller tillverkningskostnader i dollar och en försäljning i andra valutor blir det dyrt. H&M, Electrolux, Clas Ohlson och Husqvarna är några klassiker som är känsliga för en starkare dollar. Även flygbolaget SAS kan få det tyngre. Samtidigt finns en handfull bolag som gynnas av utvecklingen. Gruvbolaget Boliden, Elekta Ericsson och Volvo kan få se bättre marginaler tack vare valutasvängningen, skriver Nordea i en analys.

Unknown-5

För den som gillar semester i USA eller nätshopping blir det naturligtvis påtagligt dyrare. I mars kostade en dollar runt 6,30 kronor på valutamarknaden. För vanliga konsumenter innebar det en växlingskurs på runt 6:70 kronor. Sedan dess har dollarn stigit med 14 procent mot kronan, rapporterar TT, och nu får man på en bank eller ett växlingskontor betala över 7,55 kronor för en dollar.

images-1

Patricia Hedelius

Det nya Telia Sonera ska växa fram. Det var vd Johan Dennelinds budskap på kapitalmarknadsdagen. Det är ingen gratis strategi. Det krävs tunga miljardinvesteringar för att kunderna glatt ska kunna surfa vidare och trycka på gilla knappar på Facebook. Det är uppemot fem miljarder kronor som ska satsas på tillväxt, i bland annat fiberutbyggnad i Sverige och uppgradering av datanäten i Eurasien, är sannolikt nödvändiga men det är ändå som att elda för kråkorna. Någon vidare tillväxt från investeringarna räcker sannolikt inte till ett omsättningslyft på koncernnivå.

Svenska staten och andra aktieägare kan heller inte räkna med att få lika mycket pengar av Telias vinster framöver om bolaget ska använda pengarna istället. Dennelind lovade dock i alla fall att utdelningen till ägarna inte ska gå under 3 kronor per aktie. Telias investeringar är uppenbarligen inget som aktieägarna hurrar över . Budskapet från Telia Sonera är snarare en besvikelse. Att Telia ska ut och shoppa utrustning och tvingas hålla igen på det årliga pengaregnet över aktieägarna fick nämligen ett surt mottagande på börsen.

Unknown-11

Johan Dennelind, vd Telia Sonera

Telia Sonera är inte ensamma i situationen som trist operatörsbjässe. Men det gör inte bolaget mer attraktivt för det, marginaltryck och minskad tillväxt är allt annat än sexigt i en kapitalistisk värld. Telia Sonera kunde tidigare plocka poäng på bolagets snabba tillväxt i forna Sovjetstater. Numera skruvar dock till och med marknadens representanter på sig betänkligt när affärerna i Kazakstan, Uzbekistan och Azerbajdzjan kommer på tal. Att investerarna tar mänskliga rättigheter och korruptionsrisken på ett större allvar nu än tidigare skulle kunna vara en förklaring till att vinstmaskinen i öst blivit mindre bekväm.

Det är dock snarare Rysslands vapenskramlande vid gränsen i Ukraina som stressar börshajarna mer än övervakade människor i diktaturer. Även det faktum att Telia Sonera ska styra en hel del av de utlovade investeringarna till området, betyder att bolaget lägger upp mer pengar på bordet, och därmed ökar sin risk får ett par svett pärlor att bryta fram i pannan på det kavajklädda folket. Till det kan också trasslet med att ta hem vinstpengar från Turkcell, Ucell och Ncell läggas.

Unknown-12

Uzbekistan en självklar hemmamarknad för Telia Sonera?

Så hur ska Telia Sonera göra? Lämna allt vad tillväxt och vinstökningar heter genom att vända ryggen mot öst. Eller bejaka sina affärer och sätta sin tilltro till att en genomtänkt bolagsstyrning och interna policys ska fixa den med svenska ögon uttalade ’mutkulturen’ i regionen. Den senare strategin är den som Dennelind väljer. Eller snarare den som omständigheterna nu tillåter honom att välja.

Att lämna sina verksamheter i öst har nämligen ett uppenbart pris och det är dyrt. Vem eller vilka är beredda, att i skuggan av Rysslands nyväckta intresse för att expandera sitt territorium, köpa en operatör i oberäkneliga diktaturer med ambitioner om att vara Putin till lags?

På sätt och vis är kanske valfrihet överskattat. Nu slipper Telia Sonera ta diskussionen om inte bolaget ska lämna sina mest lönsamma och mest snabbväxande marknader. För en tillvaro med en krympande, tråkigare och helt förutsägbar verksamhet enbart i Norden.

Patricia Hedelius

De allra flesta av oss när väl en dröm om att bli mer förmögna. Helst ska det gå snabbt och enkelt. Tills du hittat din grej så kan du läsa några kul och kloka råd om privatekonomi. Hämtade och fritt översatta och från Business Insider.

Spendera pengar för att visa alla andra att du har gott om dem kommer sluta med att du har mindre pengar

Rubriken kanske låter som en självklarhet men är den? Sångerskan Rihanna tjänar tiotals miljoner dollar. Trots det blev hon i praktiken bankrutt för fem år sedan. På amerikanskt manér stämde hon sin finansiella rådgivare för att han inte gjort sitt jobb. Hans svar har blivit legendariskt:

Unknown-8

Rihanna gillar att spendera

 

’Var det verkligen nödvändigt att berätta för henne att om du spenderar pengar på saker så kommer du i slutändan ha saker och inte pengar’

Regel nummer ett är att välstånd är de saker du inte ser. Det är inte bilarna du kan köpa, eller kläderna du kan shoppa eller juvelerna du kan införskaffa. Tillgångar som kontanter, aktier och obligationer är välstånd. Välj en sparform som passar dig!

 

Välstånd är relativt

Jämför dig inte med din granne eller din chef. Fundera över din plats i världen. Du kommer garanterat känna dig både rikare och lyckligare efteråt. Då inser du också att rikedom är ett mentalt spel.

Det är trist att bli rik

Vägen till att lyckas med sina investeringar är ganska tråkig. Bästa sättet är nämligen att ha tålamod och inte agera. De flesta av oss vill ha lite mer utmaningar och spänning. Men fall inte i fällan – stå ut och stålsätt dig på att ha tråkigt.

Skapa ett gap mellan ditt ego och din inkomst

Att bli rik har väldigt lite med din inkomst att göra. Desto mer med din sparkvot.

Strunta i vad andra tycker

Någon kommer alltid bli rik snabbare än du. Men det betyder ingenting, du har en egen plan på hur du når ditt mål. Studera misstag Du kan lära dig mer av finanskrisen än av att studera Warren Buffet. Det beror på att det är vanligare att vara korkad än att vara briljant. Därför bör du spendera mer tid på att undvika misstag än att försöka ta bra beslut.

Unknown-9

Warren Buffets investeringar gillar många att ta rygg på

Människor är människor

Med Putin och krisen i Ukraina är denna punkt i högsta grad påtaglig för oss svenskar. Om du tror att värdet på en aktie enbart bestäms av vinsterna är du fel ute. Glöm inte att människor sett det logiska i att bränna häxor, dragit ut i krig på en impuls, försvarat Josef Stalin och trott Orson Wells när han berättade att människor från mars landat på Jorden.

Patricia Hedelius

Eniro-aktien tycks ha stabiliserat sig – något som kan tolkas som att aktiemarknaden anser att det värsta borde vara över för sökföretaget. Men fortfarande kvarstår frågetecken om hur bolagets affärer går. Frågor som företagets långivare, bankerna, sannolikt inte tar lika lätt på som aktieägarna.

 

Om vi börjar från början så ser Eniros styrelse och ledning ingen anledning till att förändra den prognos om ett resultat på 700 miljoner för 2014 som gavs i samband med att bokföringsskandalen uppdagades. Därmed gör man fortfarande bedömningen att de intäkter som bokförts felaktigt fortfarande ligger runt 86 miljoner kronor.

 

Utan insyn i Eniros interna redovisningsarbete är det omöjligt att bedöma uppgiften, men det finns ingen anledning att misstro den heller. Däremot visar den granskning som SvD Näringsliv låtit göra av den externa redovisningen att det finns andra problem runt de finansiella rapporter som bolaget presenterat de senaste tre åren. Det finns tydliga tecken på att Eniros siffror lyfts av en redovisningsförändring snarare än en faktisk tillväxt från en ökad försäljning.

 

Intäkterna för områdena Desktop och Mobilt har ökat med runt 7 procent under förändringsperioden, jämfört med om man behållit den gamla principen visar de beräkningar som SvD Näringsliv låtit göra. Det kan se ut som en liten skillnad. Men det viktiga är att påpeka att det inte var Eniros kunder som stod för något försäljningslyft genom att köpa fler produkter, utan att det är en temporärt positiv effekt av en förändrad princip. Tillsammans med de felaktigt bokförda intäkterna på 58 miljoner kronor för 2013 har detta lyft försäljningen och resultatet med runt 200 miljoner kronor under förändringsperioden. Eniros utveckling har med hjälp av redovisningsteknik tydligt förbättrats, samtidigt har varken ledning eller styrelse informerat om storleken eller orsaken.

 

Ett stycke på sidan 48 i den 104 sidor långa årsredovisningen, som publicerades den sista mars 2014, ger en av få ledtrådar till att något hänt.

”Kortfristiga skulder har gått ner beroende på minskad försäljning samt högre andel tjänster som intäktsförs vid leverans vilket påverkar förutbetalda intäkter.”

Missen att tydligt kommunicera vad som hänt är olycklig. Vad som egentligen har varit en fallande försäljningsutveckling för det viktiga området Desktop och Mobilt har sett ut som en stigande försäljning. Investerare har fått bilden av att Desktop och Mobilt gått betydligt bättre än vad det egentligen gjort. Noten i balansräkningen som tar upp förutbetalda intäkter har varit ett tecken på effekterna av redovisningsförändringen, som SvD Näringsliv beskrivit i tidigare artiklar. Men också bolagets allt sämre kassaflöde från verksamheten har varit en ledtråd till att allting inte är som vanligt i Eniro.

 

Över tid kommer det kassaflödet som Eniros affärsverksamhet genererar – det vill säga kundernas betalningar till Eniro och Eniros betalningar till anställda och leverantörer före skatter och räntebetalningar – stämma överens med det resultat som Eniros affärsverksamhet ger. Det stämde väl med hur Eniro rapporterade under åren 2007 till 2011. Summan av verksamhetens kassaflöde stämde med rapporterat resultat.

 

Skärmavbild 2014-09-22 kl. 10.18.40

 

Sedan under 2011 så sker en plötslig förändring i bolagets redovisning, då började kassaflödet halka efter det redovisade resultatet. Summan av in- och utbetalningar till och från bolaget blev helt enkelt lägre än resultat från verksamheten som Eniro redovisade. Om skillnaderna mellan resultatet från Eniros affärer och de in- och utbetalningar som skett sedan 2011 läggs ihop så är gapet 800 miljoner kronor.

 

Den skillnaden indikerar att Eniros affärsverksamhet går sämre än vad bolaget har rapporterat. Eniro argumenterar dock för att bolagets kassaflöde stärkts under 2014 och att effekten av redovisningsbytet är utagerat. Men kassaflödet i år har påverkats positivt av en rad olika poster som inte kommer från den underliggande verksamheten. Förbättringen under första halvåret beror på lägre skatte- och räntebetalningar 2014 jämfört med motsvarande period i fjol. Aktieägarna borde ställa sig frågan var Eniros uthålliga vinstnivå egentligen ligger, vilket också är skälet till att det sannolikt är en betydligt dystrare stämning bland de allmänt sett lite mer skeptiska långivarna, alltså bankerna.

 

De 700 miljoner kronor man nu räknar med att Eniro ska göra i resultat för helåret 2014, kan tyckas bli svåra att nå vid en jämförelse med den historiska utvecklingen. Nästa år kan problemen bli uppenbara. Eniro tappar successivt försäljning då gamla produkter fasas ut och nya inte säljer tillräckligt för att kompensera bortfallet. Ett redovisat resultat som sjunker ned mot 650 miljoner kronor på årsbasis betyder sannolikt att Eniros utbetalningar kommer överstiga inbetalningarna, kassaflödet blir negativt.

Det finns också en fotnot i den senaste årsredovisningen som borde skapa oro. Enligt den texten skulle en förändring av bolagets kalkylränta i samband med en 10 procent sämre vinst än väntat ge upphov till ett behov av att skriva ned värdet på de egna tillgångarna med 925 miljoner kronor. Detta motsvarar en fjärdedel av det egna kapitalet vid halvårsskiftet 2014.

Detta är dåliga nyheter för bankerna som lånat ut 2,2 miljarder kronor till Eniro. I första hand måste bankerna ta ställning till vad de ska göra när Eniro sannolikt bryter sina lånevillkor under hösten. Men de måste även ta sig en funderare över vad det faktiska värdet kan vara av den goodwill på 5,8 miljarder konor som bolaget hade vid utgången av 2013.

Patricia Hedelius

Blir det utdelningarna till preferensaktieägarna i Eniro eller inte? Frågorna efter bokföringsskandalen är många,  flera ägare undrar nu över den utbetalning på 12 miljoner kronor till preferensaktieägarna som är planerad till oktober. På Eniro tar man dock frågan med ro. Det finns inga skäl just nu att ställa in den, säger ordförande Lars-Johan Jarnheimer till SvD Näringsliv.

Unknown-6

Lars-Johan Jarnheimer, styrelseordförande Eniro

Utbetalningarna till preferensaktieägarna kan dock leva farligt i ljuset av Eniros skuldsättning. De senaste prognoserna som bolaget kommunicerat om ett resultat på 700 miljoner kronor i årsresultat visar att skuldsättningen under hösten väntas gå över tre gånger resultatet. (Nettoskuld/EBITDA). Kvarstår situationen, kraven mäts på rullande 12 månader, har långivarna sannolikt rätt att ställa nya krav på Eniro.

Tidigare bankvillkor innebar bland annat att extra amorteringar motsvarande 75 procent av det justerade kassaflödet kunde krävas om skuldsättningen ökade över 3 gånger resultatet. . Vill man titta närmare på de tidigare villkoren finns det i det prospekt som Carnegie gav ut i samband med erbjudandet om att teckna preferensaktier i Eniro.  Eniro har dock omförhandlat låneavtalen med bankerna och är inte lika frikostiga med information längre se årsredovisningen. Det är därmed svårt att veta exakt när och hur långivarna kommer att agera. Allt annat lika med hänsyn till den nya vinstprognosen så ökar dock risken för att bankerna snart ställer krav som kraftigt minskar Eniros finansiella handlingsutrymme. Samtidigt innebär eventuellt inställda utdelningar att Eniro tvingas betala en ränta på 20 procent på beloppet som inte betalas ut

Patricia Hedelius

Det är inte bara regeringsbildarna som svettas. På mindre än ett år har priset på SAS-aktien halverats från 25 kronor. Rapporten förra veckan fick dock aktien att hoppa upp, men det var inte över fantastiska vinster utan i ren lättnad över att det inte var värre.

Unknown-5

SAS intäkter per passagerarkilometer sjönk med 10 procent under det senaste kvartalet visade rapporten. Flygbolaget kom upp med ett bättre rörelseresultat än väntat. Framför allt var det lägre kostnader som lyfte lönsamheten. Men en blick i backspegeln får svettpärlorna att samlas i pannan. Vid en jämförelse med resultatet från förra året var det 300 miljoner kronor lägre, vilket hänger ihop med att intäkterna per flygd kilometer är sämre.

Tillbaka till Rosenbad så kan man konstatera att Miljöpartiet sannolikt får stort inflytande den kommande mandatperioden. Men det är inte alltid lätt att omsätta politik i praktiken. Något Miljöpartiet sannolikt snart får erfara. Med tanke på att Miljöpartiet vill sälja SAS varje dag i veckan och helst igår så är flygbolagets nuvarande kondition långt ifrån någon formtopp. Det är klart att prislappen blir därefter, men frågan är om den alls är något att tala om just nu. Finska Finnair slåss för sin överlevnad liksom många andra flybolag med en viss historia och därmed hög kostnadsbild. Till och den tidigare klart lysande stjärnan och tänkbara uppköparen av SAS, Lufthansa, har fullt med egna problem.

Unknown-4

Gustav Fridolin Språkrör (Mp) vill sälja SAS och satsa på miljöteknik

SAS räknar fortfarande med att visa svarta siffror för räkenskapsåret 2013/2014. Det är bortsett från kostnader förknippade med att försöka ställa om SAS verksamhet till lönsamhet, under sista kvartalet spås runt 300 miljoner kronor till i den kategorin. Att spara sig till vinst kan vara en framgångsrik strategi. Men just nu när det gäller SAS ser det svårt ut. Prispressen är här för att stanna. Varje extra insats för att öka lönsamhet med lägre kostnader försvinner i andra ändan när priserna pressas av en massa konkurrenter som Norwegian.

Patricia Hedelius

Unknown-3

Ett liv efter politiken. Det är inte alla arbetssökande som har det lika väl förspänt som de politiker som nu lämnar över i ett väntat regeringsskifte. Avgående finansminister Anders Borg fiskar efter nytt jobb på bästa sändningstid i amerikanska CNBC. Nyhetsbyrån SIX refererar:

Anders Borg uppger sig ha flera jobbalternativ att
överväga när han nu lämnar rollen som svensk finansminister och
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Han konstaterar att han
har en bakgrund inom investmentbank, och uppger samtidigt att han 
kan tänka sig att arbeta för offentliga organ, även internationellt. 
Anders Borg ser makroekonomi och tillväxt som intressanta områden. 

   "Jag har några alternativ som jag verkligen kommer att behöva 
överväga noggrant", säger han.

Det berömda klippet i höstas av hästsvansen tolkades som en signal om att det är en internationell karriär som intresserar honom mest. Män med hästsvans kan vara lite för mycket för en mer konservativ omvärld sades det då. Blir det istället en arbetsplats i något av bankpalatsen runt Kungsträdgården så slipper han i alla fall sannolikt genomlida sitt eget förslag om höjda sociala avgifter för bankanställda som Alliansen slog fast i valrörelsens elfte timme.


					
Patricia Hedelius

Beskedet att näthandelsbolaget Zalando ska till börsen i år fick Kinnevikaktien att ta ett litet extra glädjeskutt. Äntligen får vi besked på och slipper spekulera i frågan: Vad är Zalando egentligen värt?

Sedan årsskiftet har en rad förändringar skett i Kinnevik. Även om tidigare vd Mia Brunell- Livfors inte var någon pessimist var hon betydligt mer konservativ i sina uttryck än nye vd:n Lorenzo Grabau. Nye vd:n har bytt ut fler personer på nyckelpositioner och fler förändringar är att vänta. Från känsla av svensk konsensusanda till ett ledarskap av mer Goldmans Sachs strikta hierarki är det i många fall för långt vilket kräver en helt ny laguppställning. Grabau vet exakt vilka knappar han ska trycka på för att optimera bilden av Kinnevik.

Unknown-8

Det är klart att om glaset skulle vara helt tomt och det inte fanns några intressanta delar i Kinnevik så hjälper inte vilken charmoffensiv som helst. Men om glaset är halvtomt så går det att sälja som nästan fullt i den bankvärld Grabau kommer ifrån. Trots att Kinnevikaktien återhämtat sig kraftigt under sommaren är investerare långt ifrån överens om hur mycket som egentligen finns i Kinneviks glas.

 

I Grabaus första rapport som vd för Kinnevik framgår att kläd-, inrednings- och andra sajter numera står för nära 40 procent av Kinneviks totala tillgångar. Med en blick i backspegeln går det att konstatera att det tidigare skogs-, media- och telekombolaget är svårt att känna igen. Det är nog en av de snabbaste förvandlingar som något bolag som grundades innan andra världskriget någonsin genomgått.

En hetare åttioåring, på börsen i alla fall, får man nog leta efter. Totalavkastningen de senaste 12 månaderna var 70 procent, 16 procent de senaste 30 åren. Siffrorna är vad de är, imponerande och redan historia. Frågan är om de är uthålliga. Även om värderingarna av e-handelssajterna presenteras utförligt så är det lätt att invaggas i en falsk trygghet. Snygga uppställningar och långa förklaringar till höga värden kan visa sig vara korrekta. Men samtidigt döljer de lätt det enkla faktum att osäkerheten i antagandena är stora och därmed mycket osäkra och riskabla.

Unknown-1

Lorenzo Grabau, vd Kinnevik

En väsentlig del av de värden som Grabau lyfter fram har räknats fram med försäljningsmultiplar. Delvis utan några vinstkrav. Samtidigt är nyckeltalen höga som använts på Zalando och övriga större sajter i portföljen. Vid en jämförelse med etablerade fysiska butikskedjor som H&M eller e-handelssajter som Asos och egna innehavet i börsnoterade CDon är det på sin plats att fundera över följande. Varför vill man köpa nystartad e-handel, som Kinnevik värderar till ett pris en till tre gånger bolagens försäljning, när den på börsen i bästa fall värderas till runt en gång hos etablerade bolag.

Zalandos börsnotering kommer få slut på kritiken en gång för alla. Bolaget får ett marknadspris som kommer fungera som facit. Inte bara för vad alla har tyckt om Zalando tidigare utan också som facit för den prislapp Kinneviks andra e-handelssatsningar har. Sanning och konsekvens för Kinnevik. Delar börsens investerare de relativt höga värden som Zalando har i Kinneviks portfölj är det bäddat för ett fortsatt lyft i Kinneviksaktien. Om inte så kommer värden på andra satsningar Som Rocket, Avito med flera att ifrågasättas lik hårt som Zalando.

P.S. Tre spaningar apropå Zalandos notering :1) Boozt.com har just nu tagit över nästan alla tv-slottar, i våras tog näthandelssajten dessutom över två nyckelpersoner från Zalando 2) Har någon koll på hur många vinstvarningar som Asos och andra jämförbara bolag har kommit med de senaste månaderna? 3) När handlade du på Zalando senast?

Unknown-2

Zalando inte ensamma om att sälja kläder på nätet