Annons

SvD.se granskar

SvD

SvD

Den här bloggen är inte aktiv. Alla inlägg finns dock kvar som ett arkiv.

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Tiden för de äldre krymper – och stressen ökar. Den bilden ger både äldre och personal inom äldreomsorgen.

Idag kan du läsa den första av två artiklar efter vår granskning av äldreomsorgen. Artikeln hittar du här:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tiden-for-de-aldre-krymper-stressen-vaxer_4265169.svd

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Tack för alla samtal – vi har försökt svara på så många som möjligt och ber om ursäkt till er som inte lyckats komma fram.

Enligt den ursprungliga planeringen skulle vi ha publicerat vår granskning i tidningen i måndags och tisdags, men ett intensivt nyhetsläge kring dödskjutningen av svenska soldater i Afghanistan ändrade på det. Det har helt enkelt inte funnits utrymme för artiklarna i tidningen, men de kommer inom kort. Vi återkommer här på bloggen när vi publiceringsdatum.

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

här såg chatten med äldreborgarrådet Ewa Samuelsson ut i sin helhet. Många frågor blev det, det tackar vi er som deltog för!

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Snart kan du chatta med äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (KD) som är på ingång till vår redaktion. Var med!

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Vi har fått en hel del mejl och kommentarer angående hur man begär ut handlingar av typen lex Sarah. Egentligen inga konstigheter – man ringer till respektive stadsdel/kommun och ber att få prata med diariet som ska kunna hjälpa till att hitta det du letar efter.

Handlingarna kommer att behöva sekretessprövas eftersom de innehåller känsliga personuppgifter men de räknas som allmän handling och ska därför lämnas ut ”skyndsamt” som det kallas på myndighetsspråk.

riksdagens hemsida kan du läsa mer om allmänna handlingar. ÄvenFöreningen Grävande journalister har några tips om man vill begära ut handlingar av olika slag.

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Idag har vi träffat äldre som har hemtjänst i Stockholms innerstad och personal som flänger mellan snödrivorna och lagar mat, städar och pratar med de äldre. Mer om det i helgens tidningar och på SvD.se.

I väntan på det kan ni se SvD-fotografen Magnus Hjalmarson-Neidemans fantastiska ljudsatta bildspel från vårt besök på Tunets servicehus i fredags. Håll till godo!

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Har fått ett mejl från äldreborgarrådet Ewa Samuelssons pressekreterare Carl Smitterberg. Han påpekar att staden brukar skicka ut ett erbjudande om en tilläggsförsäkring genom det kommunala bolaget S.:t Eriks Försäkring. ”
Denna information har skickats ut i omgångar men kan säkerligen bli bättre”, skriver han i ett mejl till oss.

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

För den som missade vår artikel igår om att vanliga hemförsäkringar inte täcker stölder på serviceboenden finns den här. Eller i dagens papperstidning.

Idag ska vi följa med hemtjänsten på Kungsholmen och träffa både brukare och personal, ska bli spännande.

Här kan du läsa vad socialtjänstlagen säger om vården av äldre. Läs särskilt paragraferna under rubriken ”Äldre människor” som bland annat anger att ”socialnämnden skall verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra”. En rimlig hållning. Men att döma av en del av de lex Sarah-anmälningar som SvD.se gått igenom finns det helt klart undantag.

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

På onsdag kl 13.30 kommer äldreborgarrådet Ewa Samuelsson hit till redaktionen och chattar med er läsare om äldreomsorgen. På SvD.se kan du följa chatten direkt och ställa frågor. Vill du redan nu ställa en fråga kan du mejla oss på granskar@svd.se. Här kan du läsa en kortare intervju vi gjorde med Ewa Samuelsson häromdagen.