Annons

SvD.se granskar

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Alexandra Hernadi och Tobias Olsson

Här kommer en bakgrund till Sigtunas Kina-samarbete:

Att Sigtuna kommun valde just staden Luodian i Baoshan-distriktet i Kina för sitt kommunala partnerskap är kanske inte så konstigt. Med hjälp av svenska arkitekter har en kopia av just Sigtuna nämligen byggts i Luodian som del i ett ambitiöst kinesiskt projekt att anlägga förorter till Shanghai med inspiration från Europa och USA. Luodian ligger runt tre mil utanför Shanghai och ses som en satellitstad till mångmiljonstaden.

Här, i Luodian New Town, finns nu hus och gator som är starkt inspirerade av den svenska småstaden och i anslutning finns till och med en konstgjord sjö med namnet Lake Malaren. 30 000 invånare – framförallt medel- och övre medelklass om man ska tro en artikel i Upsala Nya Tidning – ska bo i förorten. På Svenska institutets sajt www.sweden.org konstateras att priserna för en villa vid sjökanten hamnar på mellan fyra och fem miljoner kronor och att lägenheter säljs för mellan 500 000 och 600 000 kronor – priser som de flesta kineser inte har råd med.

I samband med byggandet av svensk-kopian åker representanter för Luodian till Sigtuna. I en redovisning över sitt kommunala partnerskap skriver Sigtuna att kontakterna då etablerades och båda kommunerna insåg att de har mycket att vinna på ett närmare samarbete. Senare åker också representanter för Sigtuna till Kina och deltar bland i en kulturfestival.

Under besöken diskuteras hur samarbetet kan stärkas. Det hela mynnar ut i att Sigtuna söker Sida-pengar via Sala-ida för att dra igång ett turistprojekt med Luodian. ”Parterna vill tillsammans arbete med kunskapsöverföring, kultur- och informationsutbyte samt destinationsutveckling för att långsiktigt skapa en positiv ekonomisk utveckling, öka sysselsättningen inom turismen samt för att stärka banden och öka förståelsen mellan våra respektive orter”, som Sigtuna skriver sin redogörelse över projektet till Sala-ida.

Mer om bakgrunden går att läsa i dokumentet ”Redovisning av lednings och samordningsinsatser gällande kommunalt partnerskap mellan Sigtuna kommun och distriktet Luodian, Baoshan district/shanghai, Kina” och i ”Ansökan om stöd till lednings- och samordningsfunktion”.

Vi får se vad resultatet blev – återkommer när vi läst mer.