Fröbergs bilar

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Audis nye chefsdesigner Marc Lichte, som själv presenterade konceptbilen Prolouge här på bilsalongen i Los Angeles tycker att nya Volvo XC90 är väl försiktigt formgiven. Det berättar han för mig i samband med att hans egen bil presenterades.

Audi Prologe08MHN

Audis chefsdesigner Marc Lichte har bestämda åsikter om före detta kollegan Thomas Ingenlaths jobb med nya XC90. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.  (klicka för större bild)

– Jag hade väntat mig mer efter de tre konceptbilarna, säger Marc Lichte

Volvo visade upp sin nye designchef Thomas Ingenlaths tre konceptbilar det senaste året innan så XC90 presenterades.  Det var Volvo Concept Coupe på bilsalongen i Frankfurt förra hästen, följd av Concept XC Coupe  på bilsalongen i Detroit och Concept Estate på bilsalongen i Genève i år.

IMG_2763

Volvo XC90 på Parissalongen tidigare i höstas. (klicka för större bild) Foto: Jonas Fröberg

– XC90 är ren i formgivningen men känns väl slätstruken. Jag hade väntat mig 10 procent mer. Det känns lite som om bilen var i princip färdig. Sedan fick bara Thomas Ingenlath ändra i front och bakdel.

Så tillägger han och skrattar.

– Men bilen är alltså fin i formgivningen också. Jag och Thomas känner varandra väl, vi var kolleger i många år på Volkswagen.

Om bloggen



Jonas Fröberg är SvD Näringslivs bilreporter. Han har bland annat gett ut boken ”Kampen om Saab”.

Här blandar han stort och smått om bilvärlden – både vasst om bilindustrin och känslomässigt om bilar.

Följ Jonas på twitter: @Jonas_froberg
Fler bloggar