Fröbergs bilar

Jonas Fröberg

Jonas Fröberg

Sent på måndagskvällen stod det klart:  GM:s mardrömskris med återkallanden växer nu till den största i världen någonsin.

GM:s koncernchef Mary Barra tillkännagav på måndagskvällen GM:s presshemsida att bolaget återkallar ytterligare 8,45 miljoner bilar, efter att ha upptäckt tre ytterligare dödsfall och åtta skadade  i samband med fel på GM-bilar. Sedan tidigare har redan 13 dödsfall konstaterats.

Med det det nya beskedet på måndagen har GM återkallat mer än 25 miljoner bilar i USA i 54 separata kampanjer under detta år.

Det innebär, enligt Detroit News, att GM på måndagen slog ett dystert rekord i antalet återkallade bilar under ett och samma år. Ford återkallade 21 miljoner bilar 1981.

 

Recalls_063014_v03

Här ovan är exakt vilka bilar, vilka fel och vilka årsmodeller det gäller just på måndagen. (klicka för att förstora). Informationen är nedladdad från GM:s presshemsida.

Det har florerat uppgifter att det skulle röra sig om 7,6 miljoner bilar totalt. Det är fel. Det är visserligen 7,6 miljoner bilar i USA, men inklusive Kanada (Nordamerika) är siffran 8,45 miljoner bilar.

För runt 8 miljoner av de 8,45 miljoner bilarna gäller som tidigare fel på tändningsystemet, där fjädern i tändningslåset varit alltför vek, vilket kunde få nyckeln att hoppa tillbaka till radioläget av sig själv – speciellt om man hade nyckeln i en dinglande stor nyckelknippa under sig – och i radioläget fungerar inte krockkuddarna.

”Vi har genomfört den största säkerhetsgranskningen i vårt bolags historia för inget är viktigare än säkerheten för våra kunder”, skriver GM:s koncernchef Mary Barra på GM:s presshemsida på måndagskvällen, svensk tid.

Trots att det inte fanns fullständiga bevis att det var felet i tändningssystemet som orsakade de tre nya dödsfallen valde GM-ledningen att återkalla bilarna. Återkallandena gäller, enligt GM, enbart bilar i USA och bland annat Saab 9-7x mellan 2005 och 2007, som var en variant av den amerikanska Chevrolet Trailblazer.

Som SvD Näringsliv redan skrivit, kom tidigare på måndagen också nyheten att GM ersätter familjerna i de först 13 kända dödsfallen med miljonbelopp.

Handeln med GM-aktien stoppades i samband med att informationen gavs ut om de nya återkallningarna.

GM tillkännagav också på måndagskvällen att man sätter av ytterligare en halv miljard dollar – från 2 till 2,5 miljarder dollar – i böckerna för innevarande år för att hantera alla kostnader.

Barra sa tidigare i juni att GM genomförde en stor säkerhetsgranskning med målet att  ”alla utestående frågor skulle redas ut innan måndaen är slut”, vilket är idag.

Här kan man läsa den fullständiga informationen från GM på dess presshemsida.

En kort analys från min sida är att det är bra att Mary Barra och GM-ledningen går till botten med problemen. Notan är nu uppe i 2,5 miljarder dollar för bolaget, motsvarande nära 17 miljarder kronor. Men alternativet, en galopperande förtroendekris där kunderna inte litar på bolagets information och bolaget, är i sig värre, det inser Mary Barra.

Samtidigt skulle man vilja vara en fluga på väggen i hennes ensamma stunder: GM slog alltså det dystra rekordet med flest antal återkallanden under ett och samma år idag. Det innebär en annan jobbig sak: Trots att hon går till botten med problemet – skakas förtroendet för GM i grunden.

Om bloggen



Jonas Fröberg är SvD Näringslivs bilreporter. Han har bland annat gett ut boken ”Kampen om Saab”.

Här blandar han stort och smått om bilvärlden – både vasst om bilindustrin och känslomässigt om bilar.

Följ Jonas på twitter: @Jonas_froberg
Fler bloggar